Het is feest in Haarlem vandaag. De stad viert namelijk dat het 775 jaar geleden stadsrechten kreeg. Het had een ongekend feest moeten worden met grootschalige evenementen, maar helaas gooide COVID roet in het eten. Dat mag de pret niet drukken en daarom is er vooral gekeken naar wat wel mogelijk is. En daar is een mooi programma uit gekomen.

Onthulling stadsrechten

Zoals iedere verjaardag van de stad worden de stadsrechten onthuld in het Noord-Hollands archief. Normaal gesproken gebeurt dit met zo’n 100 aanwezigen en is er een enorme taart met het stadswapen. Dit jaar doet burgemeester Wienen de onthulling met maar 30 genodigden, en de taart is dan ook een stuk kleiner.

De burgemeester maakt daarna een hele tour door de stad voor diverse openingen en festiviteiten in het kader van 775 jaar Haarlem. Zo doet hij onder meer met een aantal scholieren de aftrap van een aantal geschiedenisroutes door de stad, opent hij de tentoonstelling ‘Haarlem en Hollant’ in de Bavokerk en overhandigt hij de zigzagboekjes van het project ‘Haarlem en ik’, die Haarlemmers vanaf april hebben gemaakt aan Museum Haarlem. 

De gezichten van Haarlem

In het kader van 775 jaar Haarlem maken we de video reeks: ‘De gezichten van Haarlem’ Deze is in het leven geroepen om te verbinden in een tijd van afstand. Om te laten zien wie de Haarlemmers zijn en hun verhaal te delen. Via portretten brengen we de Gezichten van Haarlem in beeld en vertellen hun #mijnhaarlem verhaal.

De verhalen zijn onder andere te zien op instagram @degezichtenvanhaarlem.

Proost!

Vanavond om 19:00 uur is er gelegenheid om samen het glas te heffen op de verjaardag van de stad. Alle Haarlemmers zijn uitgenodigd om mee te toosten. Het gebeurt tijdens een livestream die wordt uitgezonden via NH Nieuws. Naast de toost zal een speciaal voor de verjaardag geschreven lied gelanceerd worden, geschreven door Roel van Velzen in samenwerking met Veldhuis & Kemper. En als kers op de taart wordt een nieuw lichtkunstwerk op de Bavo onthuld. 

Festiviteiten uitgesteld

De organisatie hoopt dat alle geplande activiteiten die door COVID niet door konden gaan, alsnog kunnen plaatsvinden vanaf het voorjaar van 2021. Niet precies op de verjaardag van Haarlem, maar alsnog in het 775e jaar.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met NH Nieuws.

Meer Haerlems Bodem? Check hier het artikel over de Haarlemse stadsrechten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here