Als hommage heeft Tom van den Broeke het boekje Haarlem vroeger en nu samengesteld. Je ziet Haarlem in jongere jaren en hoe het tegenwoordig uitziet aan de hand van (zeer) oude ansichtkaarten en eigen foto’s. Leuk om te zien wat er veranderd is – of juist niet. HB sprak met Tom. 
Haarlem vroeger en nu
Contemporaine foto van Stationsplein.
Haarlem vroeger en nu
Ouderwetsche prent van Stationsplein.
Tom, waarom moest Haarlem vroeger en nu er komen?

“Haarlem is mijn nieuwe thuis sinds 1997. Ik kijk om mij heen en geniet van de stadse sfeer, maar tegelijk heerst de menselijke maat. Waar geboren Haarlemmers de stad en zijn ziel mogelijk voor vanzelfsprekend aannemen is het voor mij steeds een verademing geweest (ook in de letterlijke zin). Een stad is onderhevig aan verandering en dat is ook goed. Het gebeurt geleidelijk, maar juist door beelden van een ver verleden te plaatsen naast die van anno 2018 ben je je bewuster van de omgeving jouw stad. Kijk goed om je heen en geniet van de stad. Na 21 jaar voelde ik mij voldoende Haarlemmer en urgentie om de fraaie stad onder de aandacht te brengen. Bovendien had ik inmiddels voldoende materiaal verzameld om een selectie te maken van de beschikbare ansichtkaarten. Ook vond ik het als kleine jongen erg leuk om bij spelletjes met twee ogenschijnlijk identieke plaatjes de verschillen te zoeken. Het kind in mij vindt dit nog steeds leuk en was nog een reden voor het project.”

Haarlem vroeger en nu
Hedendaagse foto van Zijlweg.
Haarlem vroeger en nu
Nostalgisch kiekje Zijlweg.
Waar zijn de verschillen door de jaren heen het grootst geworden en waar zie je nauwelijks verandering?

“Haarlem-Noord waar ik woon is voor mij een prachtig jaren dertig stadsdeel waar niet zo heel veel verandert. Dat is op zich prima want het is een omgeving met een unieke architectuur in deze omvang. Langs het Spaarne is al het nodige afgebroken en gedeeltelijk opnieuw ingericht (de studentenflat), maar er zijn open plekken waar de skyline van Haarlem nog zal worden neergezet (bijv de oude Witco fabriek). De meest in het oog springende locatie die is veranderd, is de hoek van de Zijlweg waar ooit de gemeentehuis zat en het UWV.” (Zie bovenstaande foto.)

Haarlem vroeger en nu
Moderne foto van Generaal Cronjéstraat.
Haarlem vroeger en nu
Klassieke foto van Generaal Cronjéstraat.
-Als je moest kiezen: Amsterdam of Haarlem? 🙂

“Zonder twijfel Haarlem. Ik ben geboren en getogen in Amsterdam, maar meer dan een dagdeel zal ik er niet meer komen. En heb ook geen spoortje van heimwee. Mijn favorite plekje is de Mercuriusstraat waar ik woon. Dat is recht tegenover het Zaanenpark! ‘Haarlem heeft het’ en dat is tevens een aardige alliteratie nietwaar?”

Haarlem Vroeger & Nu en telt zestig pagina’s en is voor € 15,- verkrijgbaar bij boekhandel De Vries.

Meer oud-Haarlem? Check dit artikel.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here