Bijna alle Haarlemmers verwarmen hun huis nu met aardgas, maar dat gaat veranderen. Het doel is om in 2050 heel Nederland over te laten stappen op groene energie. Haarlem wil dat zelfs al in 2040. We moeten op zoek naar nieuwe manieren om onze huizen te verwarmen, te koken en te douchen. Om Haarlemmers bewust te maken van deze energietransitie start de gemeente de campagne Haarlem wordt steeds gasvrijer.

Haarlem wordt steeds gasvrijer

Met een routekaart maakte de gemeente inzichtelijk hoe Haarlem in 2040 aardgasvrij wil zijn. Samen met de bewoners bekijkt de gemeente per wijk wat de beste oplossing is. De overgang naar aardgasvrij wonen gaan tot wat veranderingen leiden in huis. Wethouder duurzaamheid Cora-Yfke Sikkema: “Om het klimaatakkoord van Parijs echt handen en voeten te geven moeten we in rap tempo het gasverbruik afbouwen. Met Haarlem wordt steeds gasvrijer willen we Haarlemmers bewust maken van onze toekomst zonder gas.” Ook als nog niet bekend is wat er in een wijk gebeurt, kunnen bewoners zelf maatregelen nemen ter voorbereiding op een leven zonder aardgas. Een verhuizing of verbouwing is bijvoorbeeld hét moment om een huis voor te bereiden op gasvrij wonen. Ook kunnen Haarlemmers aanhaken bij duurzame wijkinitiatieven die bijdragen aan aardgasvrijer wonen. Wat de gemeente vooral wil voorkomen is dat mensen nu investeringen doen waar ze later spijt van krijgen.

haarlem wordt steeds gasvrijer

Vloerverwarming en zonnepanelen

In verschillende wijken zoals Ramplaankwartier, Schalkwijk en het Garenkokerskwartier zijn al voorbereidingen gestart om aardgasvrij te wonen. De gemeente werkt intensief samen met de duurzame bewonersinitiatieven. Ook individuele Haarlemmers nemen al maatregelen. Zo wordt er bijvoorbeeld gekozen voor vloerverwarming, energie van zonnepanelen en koken op inductie. Bekijk de video en zie hoe Haarlemmers denken over aardgasvrij wonen.

Waarom aardgasvrij?

Onverbrand is aardgas supervervuilend voor het klimaat, en dus willen we het gebruik ervan stoppen. De Nederlandse regering heeft afgesproken dat alle energie in Nederland in 2050 groen is: dat betekent dat er vanaf 2050 geen gas meer gebruikt kan worden om huizen en gebouwen te verwarmen. Dan is Haarlem een stad waarin het energieverbruik niet tot uitstoot van CO2 of andere broeikasgassen leidt.

Benieuwd hoe Haarlemmers dit nu al aanpakken? Lees hier persoonlijke ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here