Het gebied dat bekend stond als ‘Nieuwe Energie’ is verkocht aan projectontwikkelaar Lingotto. Met de overname wordt een frisse start gemaakt in een proces dat al ruim 15 jaar sleepte. De ontwikkellocatie gaat door onder de nieuwe naam ‘Haarlemmer Stroom’. 

Haarlemmer Stroom

Het gebied Haarlemmer Stroom ligt op een goede locatie, een schakelpunt tussen de historische binnenstad en business park de Waarderpolder. Op het terrein staan diverse monumenten in verschillende stadia van verval en 2 moderne bedrijfsverzamelgebouwen die zijn verhuurd aan 25 verschillende huurders. De monumenten zijn industrieel erfgoed met veel potentie om een succesvolle invulling te krijgen. Binnen het huidige bestemmingsplan kan er in totaal ca. 30.000 m2 creatieve bedrijfsruimte en evenementenruimte gerealiseerd worden. Wethouder Jeroen van Spijk van Ruimtelijke Ontwikkeling is blij met de overdracht. “Voor de stad is het een prachtige stap dat we nu samen met een goede partij een aantrekkelijke creatieve plek kunnen gaan maken van dit gebied. Ik heb alle vertrouwen in Lingotto. Deze ontwikkelaar heeft meerdere projecten in industrieel erfgoed succesvol afgerond.”

Haarlemmer Stroom
Het Meterhuis (foto 1966) moet een culturele hotspot worden, het nieuwe hoofdkantoor van Pepperminds en horecalocatie.

Culturele hotspot

Met de gemeente is afgesproken dat Lingotto investeert in het oorspronkelijke masterplan om van deze locatie een culturele hotspot te maken. Bob Jansen van Lingotto: “Wij hebben ontzettend veel zin om met Haarlemmer Stroom aan de slag te gaan. Samen met de gemeente en bestaande en nieuwe gebruikers kunnen we nu echt beginnen met de monumenten een nieuwe toekomst te geven en dit mooie stukje Haarlem op de kaart te zetten.” De gemeente ondersteunt de plannen door mee te werken aan een ruimer bestemmingsplan en door de verkoop van 2 gemeentelijke kavels binnen het plangebied. Woningbouw blijft overigens uitgesloten. Het eerste monument dat wordt herontwikkeld is het complex met het Meterhuis, de Zuiveringshal en de Oerkap (niet deze). De belangrijkste huurder voor deze gebouwen wordt het Haarlemse bedrijf Pepperminds. Deze echte Haarlemse onderneming in fieldmarketing vestigt hier naar verwachting in 2020 haar nieuwe ‘home base’ gecombineerd met horeca aan het water.

Bron headerfoto: Imca Vastgoed

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here