De feestdagen komen er weer aan en wat ga jij nu weer eens vertellen tijdens het gourmetten aan je achteroom? Heb je geen idee wat jij tijdens de kerstborrel tegen je collega kan zeggen om het gesprek een beetje op gang te houden? Wij helpen jou met drie feiten over de prachtstad Haarlem. Een tipje van de sluier: Haarlemmers sporten veel, zijn lekker jong en wonen duur!

Haarlemmers sporten veel

Sport is een veel voorkomend gespreksonderwerp en nu heb jij één feitje hierover: Haarlem is sportief! Als je naar Haarlem kijkt zie je dat een kleine 70% van alle Haarlemmers boven de 15 jaar twee keer in de week aan sport doet (Haarlem in Cijfers)! In vergelijking: van alle Nederlanders doet zo’n 60% vier keer per maand de sportkleren aan (NOCNSF). Er sporten dus meer Haarlemmers en ook nog eens vaker. Wij zeggen lekker bezig en ga zo door!

Photo by Tomasz Woźniak on Unsplash

Al met al is Haarlem dus lekker jong!

Open een website van een nieuwsmedium of sla een krant open en je vindt wel een artikel over het vergrijzen van Nederland en alle gevolgen. Ondertussen krijgen wij bij Haerlems Bodem soms het gevoel dat Haarlem juist wordt overspoeld met new born parents en bijbehorende kroos. Maar hoe zit die verhouding nu tussen de ‘grijze druk’, oftewel 65-plussers, en de ‘groene druk’, en daarmee wordt iedereen bedoelt onder de 20 jaar.

Haarlemmers sporten veel
Photo by Jana Sabeth on Unsplash

Het blijkt dat van alle Haarlemmers 22% jonger is dan 20 jaar (Haarlem in Cijfers). Dit is in lijn met hoe deze groep vertegenwoordigd is in Nederland volgens het CBS: 21,9% van alle Nederlanders is jonger dan 20 jaar. Wij worden dus blijkbaar toch niet zo overspoeld met new born parents en de kids alhoewel menig koffietent volstaat met buggy’s…

Maar hoe zit het dan met de ‘grijze druk’? Zit het daar dan scheef en lijkt het zo jong in Haarlem of zijn de Haarlemse 65-plussers zo fit dat wij ze niet herkennen als 65-plusser? Terug naar de feiten: van alle Nederlanders is 19,2% 65 jaar of ouder. En tadaa: in Haarlem is maar 17% 65 jaar of ouder. Al met al is Haarlem dus lekker jong!

De woningmarkt is hot: WOZ stijgt dik 16 %

Een ander heet toppic in de media afgelopen jaar is de oververhitte woningmarkt. Zowel in Haarlem als eigenlijk in heel Nederland. Wij hebben hier al eens een stuk over geschreven maar ondertussen zijn wij ook wel onwijs benieuwd hoe hard de WOZ-waarde in Haarlem is gestegen en dan vooral in vergelijking met Nederland. Wat is Haarlem nu echt zo waanzinnig duur geworden?

Haarlemmers sporten veel
Photo by Mark de Jong on Unsplash

Laten wij meteen met de deur in huis vallen. De gemiddelde WOZ waarde van 2019 in Haarlem is 337.106 euro. Dat is een stijging van 16,6% in vergelijking met 2018 (Haarlem in Cijfers). De grote vraag is nu en hoe zit dat in de rest met Nederland?

De gemiddelde WOZ-waarde van Nederland in 2019 is 248.000 euro, in vergelijking met 2018 is dat een stijging van 7,8% (CBS). Dat huizen in Haarlem duur zijn wisten wij al, maar dat de WOZ waarde hier dubbel zo hard stijgt als in Nederland is toch wel even schrikken en het bewijs dat de woningmarkt inderdaad (ook) in Haarlem behoorlijk hot is!

Conclusie: Haarlemmers sporten veel, zijn lekker jong en wonen duur!

Meer Haerlems Bodem? Lees hier waar je bijzonder Kerstglas kan bewonderen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here