Conceptstores, superfoodsupermarkten, koffiebars en barbershops. Allemaal fenomenen waar we de afgelopen jaren steeds meer mee geconfronteerd worden. De meningen over deze hypes zijn verdeeld, maar hoe dan ook, je kan er niet meer omheen. In Haarlem staat één straat bekend als de perfecte locatie voor dit soort winkels; de Kleine Houtstraat. Maar velen vergeten dat niet alleen de hippe, nieuwe tenten hier hun thuis hebben. De straat leent zich namelijk ook voor de meest oude, ambachtelijke winkels. We hebben er drie uitgelicht.

Antiquariaat Hovingh. Kleine Houtstraat 50

hovigoed10

Terug in de tijd, dat ga je in deze boekenwinkel. De geur van oude boeken komt je vrijwel direct tegemoet. Niets digitaal, hip en happening, maar stoffig en knus. Je verwacht bijna nog guldentekens te vinden aan de binnenkant van alle boeken. In eerste instantie lijkt het één grote ruimte, maar als je iets verder loopt, gaat er letterlijk een wereld voor je open. Het pand loopt nog verschillende kamers door, met hier en daar een verscholen gang. Geen kille, stalen, maar houten kasten, volgepropt aan alle kanten.

hovigoed1

Achterin is het meest magische deel. Tenminste, dat vind ik dan. Een grote kast vol sprookjes- en kinderboeken, die al generaties lang worden voorgelezen. Herkenbaar aan de oude, dieprode of donkerblauwe kaften, met moeilijk leesbare ruggen. Als je ze openslaat, tref je vergeelde bladzijdes aan, die net zo ouderwets aanvoelen. De meest prachtige prenten, waarvoor je alleen al een dergelijk boek zou willen aanschaffen. In deze winkel hoor je de drukte van de straat niet meer. Als je er rondloopt, voel je gelijk dat deze rust ook niet verstoord moet worden. Iedere bezoeker staat een beetje in z’n eigen wereld te genieten van het arsenaal aan boeken en een klein aanbod LP’s. Hier kan je heengaan met de intentie ‘even binnen te kijken’, waarna je vervolgens twee uur later pas weer buiten zal staan.

Geomine. Kleine Houtstraat 45

geo2

Alles wat met stenen, mineralen en fossielen te maken heeft, dat is Geomine. Ik ben misschien lichtelijk bevooroordeeld, aangezien mijn grootvader fervent stenenverzamelaar en slijper is. Hierdoor weet ik dat een steen er dodelijk saai van de buitenkant uit kan zien, maar dat er binnenin een waar wonder kan schuilen. Het is ongeveer het kleinste winkeltje van Haarlem.

geo1

Er staan een paar boekenkasten en vitrines en ook al vind je stenen vreselijk, de ambiance van de winkel is een bezoek waard. Al bijna dertig jaar runt een echtpaar de winkel en als ik ze spreek, krijg ik gelijk een minicollege over stenen, verzamelingen en een mammoetkies. Deze persoonlijke aandacht vind je niet veel meer. Een winkeleigenaar die de tijd voor je neemt. Niet om iets te verkopen, maar omdat er liefde voor het vak heerst. Geen mogelijkheid om te pinnen, lonkende kortingsacties en spastisch gerangschikte producten. Gewoon stenen en geschiedenis.

Hennie Lasschuit. Kleine Houtstraat 46

henniegoed5

Het atelier van Hennie Lasschuit is een soort miniwonderwereld. Overal lampenkappen; in iedere vorm, in iedere maat. Ambachtelijk gemaakt en van echt zijden. Ik heb meteen de neiging om op de grond te gaan liggen en omhoog te kijken. Alsof je onder een sterrenhemel ligt. Dit doe ik echter niet en in plaats daarvan vraag ik hoe lang ze er al zit. “Zeventig jaar al”, antwoordt ze, “dus jij als echte Haarlemmer zou dit moeten kennen”. Touché, ze heeft een punt, en ik verbaas me zelf ook dat ik het nog nooit heb opgemerkt. Haar ouders zijn het destijds begonnen, waarna zij het later overnam.

henniegoed3

Aan het plafond hangen de ‘geraamtes’ voor de lampenkappen, wat al kunstwerken op zichzelf zijn. Dat alles met de hand wordt gemaakt, kan je ook zien aan de werkplekken die er zijn geïnstalleerd. De naaimachine, een hoekje waar alles in elkaar wordt gezet, een wand met stoffen en een grote antieke kast met attributen. Je kan lampen kopen die er al staan, of er een laten maken, precies zoals jezelf wilt. Massaproductie is een woord dat niet in de vocabulaire van deze winkel past.

Het met de tijd meegaan, is voor velen niet te vermijden. Maar dit hoeft niet te betekenen dat alles van vroeger per definitie niet meer in deze tijd past. Misschien kunnen we de volgende keer met onze Chai Lattes, special edition truien en übergezonde sapjes in de hand, een paar stappen verder in de straat doen. Loop er binnen, kijk om je heen en je zal versteld staan.

Tekst en foto’s: Eva Warner

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here