Loes houdt van lijstjes – van Haarlems lekkerste kopje koffie tot de mooiste verborgen hofjes. Graag zet ze deze iedere maand voor jou op een rijtje, deze maand: 5 hotspots voor bierliefhebbers. Want wie houdt er nou niet van Haarlems bier of een biertje doen in een van de vele kroegen in Haarlem? Traditie getrouw op eerste Paasdag is het Lammetjesdag in Haarlem. De welbekende kroegentocht waar twaalf cafés in Haarlem aan meedoen, de meeste staan ook in dit lijstje, maar er staan er ook plekken op die bierliefhebbers zeker niet moeten overslaan.

Uiltje Bar (Haarlems Bier)

In de Zijlstraat kun je deze fijne plek vinden. Uiltje Bar herken je van buiten aan het felgele meubilair en de uilsticker op het raam. Als je binnenkomt voel je je gelijk thuis, er zijn fijne plekjes voor twee, plekken voor gezelschappen, er liggen kleden en de toiletdeuren zijn volgeplakt met stickers (uiteraard ook met Haerlems Bodem sticker). Bij Uiltje Bar houden ze van lekker gek. Hoe gekker, hoe beter. 12 taps met zelfgebrouwen Uiltje bier, wat aangevuld wordt met bier over de hele wereld en wel 40 verschillende biertjes in fles. Genoeg keuze dus. Bij Uiltje Bar laten ze je uit je comfortzone stappen en nieuwe smaken te ontdekken. Kwaliteit staat bovenop, geen IPA ouder dan 3 maanden en geen standaard bieren als blondbiertjes en tripples.

Haarlems Bier
Bij Uiltje Bar laten ze je uit je comfortzone stappen en nieuwe smaken ontdekken.
Haarlems Bier
Bij Uiltje bar steken er meer dan 20 prethaken uit de muur.
Haarlems Bier
Kaas + Bier = Smaakexplosie!

Nieuw bij Uiltje Bar zijn de overheerlijke tosti’s en kazen. Hier ook geen standaard ham/kaas tosti, maar bijvoorbeeld een Mac ’n Cheese tosti of een geitenkaastosti. Gegarandeerd smullen bij je biertje. Net als de kazen die met zorg worden uitgekozen. Met Lammetjesdag hebben ze voor een lekkere geitenkaas gezorgd en houdt ook zeker de Facebook van de bar in de gaten voor leuke evenementen of plan een rondleiding in de brouwerij in de Waardepolder.

Haarlems Bier
Aanrader: the Mac n Cheese tosti.

De Jopenkerk (Haarlems Bier)

De Jopenkerk op de Gedempte Voldersgracht, wie kent hem niet. Elke Haarlemmer én toerist weet deze bierkerk wel te vinden. Het zit hier daarom ook altijd gezellig vol met mensen, overdag voornamelijk de toeristen en richting de avond komt de Haarlemmer gezellig een biertje doen. Niet te missen zijn de enorme koperen brouwketels als je binnenstapt. Beneden is het café waar je een lekker biertje kunt nuttigen en kunt lunchen. Boven is gereserveerd voor de high beers en diners. Bij de Jopenkerk hebben ze 20 Jopenbiertjes op de tap en 50 biertjes op fles en 20 gastbieren. Ook brouwen ze de laatste tijd veel met gastbrouwers uit bijvoorbeeld IJsland of Italië. Dat levert nieuwe smaken op, zulke biertjes noemen ze een collaboration brew.

Haarlems Bier
De ketels van de Jopenkerk zijn natuurlijk fantastische eye-catchers
Haarlems Bier
De vele keuzes bij Jopen Bier kunnen soms wel een stresspuntje zijn…

Speciaal voor Lammetjesdag brouwt Jopen Bier vaak één of meerdere bijzondere bieren, onder andere Bitterzoetverlangen. Daarnaast schenken ze Hommeltjesbier van brouwerij Hommeles. Sowieso hebben alle Jopenbieren orginele namen. Dat maakt bier drinken nog leuker! Op eerste paasdag is er vanaf twee uur een DJ aanwezig voor wat lekkere tunes op deze feestdag. Voor meer leuke feestjes bij de Jopenkerk zou ik de Facebookpagina liken en je bent altijd op de hoogte. Ook hebben zij in de Waardenpolder een proeflokaal waar rondleidingen gegeven worden.

Haarlems Bier
Ruime dosis Amerikaanse hop en een flinke hand korianderzaad in het Lentebier van Jopen.

De Gooth

Al 30 jaar kun je op de Botermarkt café de Gooth vinden. Je kunt hier heerlijk vertoeven op het terras, in de serré of binnen. Bij de Gooth komen veel vaste klanten en hangt een tevreden en rustige sfeer. Ze hebben hier rond de 28 verschillende bieren op de tap, van een Belgische Leffe tot Corona. Wat ook heel bijzonder is, eigenaar Bonnie Godlieb heeft een vijftal eigen gebrouwen biertjes op de kaart staan. Het verhaal achter de bieren is helemaal mooi, nog mooier is hoe Bonnie er vol trots over kan vertellen. Bij het 25 jarig jubileum van de Gooth zeiden een aantal vaste klanten dat Bonnie iets speciaals moest doen. Een eigen bier uitbrengen bijvoorbeeld. Zo gezegd, zo gedaan. Met een touringbus naar een brouwerij in België om (vooral veel) te proeven en uiteindelijk tot een uniek, eigen biertje te komen. Herken jij het speciale ingrediënt dat in het biertje genaamd ‘Amber’ zit?

Haarlems Bier

Tijdens Lammetjesdag kun je natuurlijk ook gezellig een biertje bij de Gooth komen doen. Om in lentesferen te komen adviseren we een groen (ja, echt!) of knalgeel biertje te drinken.

Haarlems Bier

Bierlokaal de Uiver

Tegenover de Toneelschuur, in de Lange Begijnestraat zit het klassieke bierlokaal de Uiver. Met sfeervolle jazz op de achtergrond gaan wij rond de tafel met eigenaar Hildo Makkes van der Deijl. Hij vertelt over het Proeflokaal in den Uiver op de Riviervischmarkt en over de nieuwste aanwinst om de hoek met bijna dezelfde naam. Als je een plek zoekt waar je iedere keer verrast en verwend wordt dan zit je bij de Uiver goed. Ze zijn nu 16 maanden open en elke dag dat ze open zijn hebben ze een nieuw biertje op tap. Zij blijven dit wisselen om je smaakpupillen scherp te houden. Neem hierbij een lekker gril- of rookworstje, een uienbroodje en je avond is compleet.

Haarlems Bier
Bijna elke dag dat ze open zijn hebben ze een nieuw biertje op tap. Rekent u even mee…

Iedere maand kun je hier ook terecht voor een pubquiz, houdt hiervoor de Facebookpagina in de gaten. Ook komt er regelmatig een brouwer op visite die zijn bier komt promoten en vragen beantwoord zodat je een kleine bierbrouwerij-ervaring hebt. Met Lammetjesdag doet het proeflokaal In den Uiver mee met de kroegentocht, maar ben je uiteraard ook welkom in het bierlokaal.

Haarlems Bier
Het koper blinkt proper!

Lokaal – Dutch Beer Bar

In de Koningsstraat, daar waar de kozijnen rood zijn en de vlag wappert, vind je het Lokaal. Ze schenken hier alleen speciaalbier van Nederlandse brouwerijen. Hoe leuk is dat! Ze hebben meer dan 100 verschillende speciaalbiertjes en zijn het thuishonk van Briljant Brouwhuis. Er komt hier een mix van toeristen en Haarlemmers op de bieren van Nederlandse bodem af. Leuk om te weten: elke dinsdag treden er singers-songwriters op, je kunt hier ook proeverijen en workshops doen en nog leuker, van de zomer start het KlasLokaal, waar je heen kunt gaan als je meer wilt weten over bier.

Haarlems Bier
Het thuishonk van Briljant Brouwhuis.

Met Lammetjesdag vult de Koningsstraat zich met muziek van hippe vinyl platen, waar Big Jimmy & his 7 inches lekkere surf, soul, en rock draait. Houdt de Facebookpagina in de gaten voor meer evenementen.

Haarlems Bier
De school(bier)banken van het KlasLokaal.

EXTRA! Leuk voor biergeeks is de app ‘Untappd’. Daarmee kun je precies bij houden welke bieren je al hebt gedronken en of je favoriete biercafé een nieuw biertje lanceert waar je snel bij wilt zijn.

Fotografie: Sandra Reeb-Gruber

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here