Je kent vast wel die kleine gratis boekenbiebs aan de weg waar je zelf een boek mag ruilen. Maar nu heeft Haarlem ook een heuse plantenbieb. Je vindt hem in de Zonnebloemstraat bij nummer 59-RD (In de wijk tussen de kathedraal en de Pijlslaan). Benieuwd naar het verhaal van deze eerste plantenbieb in Haarlem? Ontmoet Yvonne en haar passie voor planten.

Ruimtegebrek

Zoals gezegd bestaat deze eerste plantenbieb van Haarlem pas sinds kort. “De combinatie van veel tijd door de Coronamaatregelen, mijn liefde voor planten stekken én de beperkte ruimte in huis, hebben ervoor gezorgd dat ik op het idee kwam om een plantenbieb te maken. Een plek waar je je eigen stekjes kan ruilen voor nieuwe stekjes.” legt Yvonne uit.

“Mijn eerste stekjes heb ik gemaakt met een pannenkoekenplant. Dit is vrij makkelijk en lukt eigenlijk altijd.” vertelt Yvonne. Op de vraag of ze de ‘moederplant’ ook nog steeds heeft antwoordt ze: “Jazeker! En die plant blijft maar baby’s (stekjes) maken!”

plantenbieb
De eerste ‘moederplant’.

Ondanks dat er al vele soorten groen in haar woonkamer staan en ze nu fanatiek aan het stekken is voor anderen, blijft de wens om haar eigen collectie uit te breiden: “In de plantenbieb kan je jouw eigen stekjes ruilen voor nieuwe aanwinsten. Zo krijg ik ook weer mooie nieuwe exemplaren. Ik zou nog heel graag een Monstrera-stekje, ook wel bekend als de gatenplant, willen. Deze ontbreekt nog en die vind ik wel super gaaf. Daarnaast vind ik de Alocasia Zebrina supertof, ook wel Olifantsoor genoemd, alleen is die helaas giftig voor kinderen en dat is niet handig met een dreumes in huis. Ook kan deze plant gaan lekken en die druppels kunnen de vloer beschadigen. Dus voor nu is het ook geen groot gemis dat ik deze nog niet heb, maar als er een stekje in de kast komt, ruil ik die graag.”

plantenbieb
Bij Yvonne thuis is het een groene oase.

Eerlijke Haarlemmers

Omdat een plantenbieb aan de weg staat, is er natuurlijk ook kans dat mensen de stekjes zomaar meenemen. Yvonne maakt zich daar geen zorgen over “Ik heb eigenlijk nog niets geks gezien bij mijn plantenbieb.” vertelt ze: “Ik ben zelf ook lid van een community met andere plantenbiebhouders en daar hoor je ook verhalen dat de bieb in een nacht bijvoorbeeld helemaal leeg is gehaald. Dat is natuurlijk wel zuur. Gelukkig heb ik tot op heden geen diefstal ervaren. Het leuke van zo’n bieb is dat als je niet kan ruilen je ook een donatie door de brievenbus kan doen. Dit helpt mij natuurlijk omdat ik zelf wel de stekjes die erin staan verzorg en soms ook moet overpotten in een potje omdat deze het anders niet red. Zo’n donatie gebruik ik dus bijvoorbeeld voor potgrond “

plantenbieb
Veel verschillende soorten stekjes, van kamerplanten tot tuinplanten.

De toekomst van de plantenbieb

De plantenbieb wordt steeds bekender en staat eigenlijk aardig vol. Yvonne vertelt glimlachend: “De buren vinden het ook echt vet leuk. Zelf woon ik 1 hoog, dus het is wel jammer dat je niet zo snel ziet of er iets geruild is. Als het zo goed blijft gaan dan overweeg ik om uit te breiden. Het liefst aan de overkant van de straat zodat ik er wat beter zicht op heb. Maar voor nu zou ik vooral zeggen: kom langs om je stekjes te ruilen.”

Daarnaast vertelt Yvonne: “Het zou ook super tof zijn als er op meerdere plekken in Haarlem een plantenbieb komt. Dan kunnen we onderling uitruilen, maar dan kan je ook gewoon een stekjesroute maken. Ik ben zelf ook aangesloten op de website stekjesroute en dan kan je er een leuke (fiets)middag van maken en je eigen stekjes of plantjes ruilen voor andere planten. Dit gebeurt al in Brabant en Limburg.”

In de Haarlemse plantenbieb worden stekjes ook aangeboden in Haarlemse bierblikjes van Uiltje.

Wil jij op de hoogte blijven van de plantenbieb van Yvonne? Volg haar dan op Instagram of Facebook.

Foto’s zijn gemaakt door Dewi Mulder. Wil je meer Haerlems Bodem? Lees dan Bomen meten en beestjes zoeken.

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here