Haarlems GOUD BuurtBLIK: filmen met ouderen

0
165

Met Haarlems GOUD BuurtBLIK gaan 65-plussers met camera en microfoon op onderzoek uit naar activiteiten in Haarlem. Ze maken een ‘uitagenda’ in beeld. Dit filmproject biedt ouderen in Haarlem een wegwijzer naar activiteiten en ontmoetingen die bij hen passen.

Dit project volgt de uitgangspunten van ‘particapatory video’ waarin een groep of community zijn eigen films creëert. Het werken met film is een prachtige manier om mensen samen te brengen, thema’s te onderzoeken en de deelnemers de gelegenheid te geven hun verhaal te vertellen en van waarde te zijn voor anderen.

Haarlems GOUD BuurtBLIK

Een wegwijzer voor anderen

Tijdens de pilot van het project in 2017 bleek dat het maken en tonen van de films voor de deelnemers van grote waarde was. Naast het feit dat er nieuwe ontmoetingen en vriendschappen ontstonden en velen hun weg vonden naar activiteiten, gaven de deelnemers aan dat het van groot belang voor hen was dat ze weer ‘meetelden’. Ze werken actief aan het doel een zinvolle oude dag mogelijk te maken voor anderen. Hun onderzoek daarin leggen ze vast op film en dit biedt een wegwijzer voor anderen. Daarmee zijn ze reiziger én gids. En hebben ondertussen een hoop plezier samen. Want voor iedereen is het nieuw en spannend. Ook hierin zijn ze gids: het ervaren van een drempel en tóch gaan.

Initiatiefnemer Haarlems GOUD BuurtBLIK

De initiatiefnemers van Buurtblik zijn Marieke Boon en Mirna Ligthart.

Marieke noemt zichzelf kwartiermaker en sociaal uitvinder. Ze heeft sociale gerontologie gestudeerd en ontwikkelt als sociaal ondernemer maatschappelijke projecten onder andere met en voor ouderen. Mirna is trainer en editor. Zij gebruikt film om veranderprocessen te initiëren, te accelereren en zichtbaar te maken.

Hart

Hart blijft een rol vervullen in het verbinden van cultuur en welzijn in Haarlem en zet in op meer zichtbaarheid van culturele projecten en initiatieven voor ouderen. Heb je vragen over dit thema of cultureel aanbod dat bijdraagt aan cultuurparticipatie voor ouderen? Neem contact op met Mariël van Dijk: mvandijk@hart-haarlem.nl. Binnenkort vind je op de website van Hart een overzicht met cultureel aanbod voor ouderen in Haarlem. Volg Hart via Facebook en blijf op de hoogte.

Bekijk ook de site van Haarlems GOUD. En voor nog meer Haerlems Bodem check je hier de nieuwste No Spang! met acupuncturist Willem Pinksterboer

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here