Het best kept secret van Haarlem ligt in de Vijfhoek. Net buiten het zicht van het centrum in wat ook wel de ‘Haarlemse Jordaan’ wordt genoemd is daar Café de Vijfhoek. Je moet maar net weten dat het er zit, veel mensen hebben geen idee. Dit vinden de stamgasten niet erg trouwens, het liefst houden ze het café voor zichzelf. Toch komt er een divers publiek. Van jong tot oud, echte Vijfhoekers en andere Haarlemmers.

Sinds een paar jaar organiseert het café in samenwerking met buurtgenoten Het Café de Vijfhoek Huiskamerfestival. Zo ook dit jaar. De kaartverkoop van deze vijfde editie ging bizar snel; binnen een paar uur was het uitverkocht. Er was dan ook letterlijk geen kaart meer over. Meer mensen passen er nou eenmaal niet in de huiskamers.

Eva_Crutzen         Johan_Hoogeboom_02

Het concept
Twaalf huiseigenaren zetten voor één dag hun deuren open voor het publiek en (bekende en onbekende) artiesten. Een beleving op zich, want de huiskamers in de Vijfhoek hebben stuk voor stuk markante trekjes. Dat is ook precies wat dit festival zo uniek maakt: Karakteristieke huiskamers die het toneel zijn van een intiem en knus optreden. Onder begeleiding van charmante ‘vriendinnen van de Vijfhoek’ werden de bezoekers naar de woonkamers gebracht. Vooraf kon men uit 12 voorstellingen 3 kiezen.

Het aanbod was divers; van een fado zangeres (Daisy Correia) tot theaterliedjes (Johan Hoogeboom). Van hilariteit (Van der Laan en Woe) tot eigenzinnige popfolk (Zazí); alle ingrediënten waren aanwezig. De artiesten speelden voor deze voorstellingen een fragment uit de shows waar ze het komende seizoen mee door Nederland touren.

Oeloek_02         VanderLaan&Woe

Na elke voorstelling verzamelde iedereen zich weer op het plein voor een drankje tussendoor. En om 17.00 uur werd er even stil gestaan bij het 5-jarig jubileum van dit festijn. Hoewel, stil gestaan… er was een heus lied gemaakt over het festival en de tekst hiervan hing in koeienletters boven de kroeg zodat iedereen uit volle borst kon meezingen. Met de ‘levende Lotto’, waaraan kids uit de Vijfhoek hun assistentie verleenden,  konden bezoekers prijzenpakketten winnen. In die pakketten zaten dan weer allerlei te gekke goodies van de artiesten, zoals foto’s en cd’s. Oftewel, het was feest.

2013_VIJFHOEKHUISKAMER_9267

De Avond
Drie voorstellingen, het prijzencircus en een hoop blije gezichten later, kon er gegeten worden op het plein. De kaartjes waren inclusief een hapje eten van Pumpkin, het vegetarische afhaal- en bezorgrestaurant om de hoek. Het Friethoes stond naast het café met hun festivalwagentje om de gasten te voorzien van de lekkerste biologische frieten. De mannen hadden het druk.

Friethoes Pumpkin

Toen was het tijd voor het avondprogramma op het ‘Vijfhoekspleintje’. Mede-organisatoren Daan en Joost van Speelman & Speelman waren, wederom, de hosts van dit gebeuren en trapten het feest af met huiskamerartiesten Johan Hoogeboom en Jan J. Pieterse. Nadat ze een paar stukjes uit hun voorstellingen hadden gespeeld, werden ze vergezeld door verschillende Haarlemse muzikanten die spontaan naar het festival waren gekomen.

En ineens was daar een heuse brassband. Compleet met hoofdtooien, trommels en donkere schonen in nietsverhullende pakjes kwam Rhythm Nation Brassband het plein op. Alsof we zo in de straten van Rio waren beland. ‘The crowd went wild’ is een understatement. Het publiek stond op z’n kop. Letterlijk, want sommigen werden uitgenodigd om de limbo te dansen.

Brass_06

Het programma op het podium werd vervolgens weer lekker opgepakt met BomberLeo (one chick band, genomineerd voor De Grote Prijs van Nederland), Bombardiers Nina en Laura zonder Rilan, én Haarlemse grootheden zoals Chef’Special. De Vijfhoek was niet leeg te krijgen. Toch kwam ook hier een eind aan en terwijl het plein werd schoongeveegd, drong het tot de laatste gasten door dat het toch echt was afgelopen. Teken van een geslaagde avond! En dag. Wij vinden dit een uniek Haarlems event en een typisch Vijfhoek-feest. Zet ‘m alvast in je agenda voor volgend jaar september: Het Vijfhoek Huiskamer Festival.

2013_VIJFHOEKHUISKAMER_9473

Foto’s zwart-wit: Daniel Maissan
Foto’s kleur: Hans Guldemond

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here