Donderdag 12 april was het een drukte van jewelste in de kleine zaal van het Patronaat. Bands van verschillende scholen streden tegen elkaar in de finale van het Haarlems Interscholair Toernooi (HIT). Met als grote winnaar de jongens van Absolut! 

Haarlems Interscholair Toernooi

Om 20:00 uur begint de wedstrijd van het HIT. Acht bands van verschillende scholen krijgen ieder tien minuten de tijd om de jury te overtuigen van een eerste plaats. Ook de organisator van Stichting Hart, Eske Scheele is erbij. “Alle bands hebben eerst een paar masterclasses gekregen van twee van de juryleden. Vanuit daar worden de bands uitgekozen die in de finale mogen optreden. Zo proberen we de winnaar zo goed mogelijk te begeleiden in hun performances.” – aldus Eske. Presentator Joost Dobbe kondigt de eerste band van de avond aan. Deze bestaat uit een jongen en een meisje van het Haarlem College. Ze spelen allebei drums, het is een instrumentaal optreden. Vanaf moment één staan de twee aan en vlammen ze op het podium. Het publiek is superenthousiast, het is ook al heel erg vol. Na afloop spreek ik de twee jonge drummers nog even. “Het was te gek! Ik vond het zo leuk om te doen! Het publiek was ook geweldig.” Vertelt het meisje me. De tweede band, genaamd PAPI, bestaande uit een drummer, drie gitaristen, een pianiste en een zangeres. Het optreden is fijn om naar te kijken. De samenzang van de pianiste en de zangeres is ijzersterk. Het derde nummer is geschreven door de zangeres zelf. Ze vertelt ons dat ze pas samen hebben gerepeteerd afgelopen zondag. “Ik had het nummer als singer-songwriter geschreven. Maar we hebben het omgeschreven naar een band versie.”

Haarlems Interscholair Toernooi
“We vonden het te gek” – Afrofam
Haarlems Interscholair Toernooi
“We hebben afgelopen zondag pas voor het eerst met zijn allen gespeeld” – PAPI
Haarlems Interscholair Toernooi
De samenzang van de pianiste en de zangeres was ijzersterk.

Van mellow tot up-tempo

Band drie, genaamd The Turn Signals, bestaat uit twee gitaristen, een drummer en een stoere zangeres. Ze spelen veel vrolijke muziek. Ook ‘Red Hot Chili Pepers’ komt aan bod, wat zeker wordt gewaardeerd door het dansende publiek. Een goede band. Het vierde optreden wordt gegeven door de band KEES. De vrouwelijke drummer en mannelijke gitarist kennen we al uit de band NEMSIS, maar vanavond treden zij op als KEES, samen met een zangeres/pianiste en gitarist. Doordat de pianiste ook zingt, is de positionering van het optreden opvallend. Ze geven ons variërende muziek, van mellow tot up-tempo. Na afloop klets ik nog wat met Lotte, de drummer. Ik vind haar stiekem heel cool. “Het ging heel lekker! Ik ben heel blij met ons optreden.”

Haarlems Interscholair Toernooi
Bij de Red Hot Chili Pepers ging iedereen los.
Haarlems Interscholair Toernooi
“Het ging heel lekker! Ik ben heel blij met ons optreden” – KEES
Haarlems Interscholair Toernooi
De positionering is opvallend.

Absoluut Absolut

Als vijfde band staat Absolut te popelen om te beginnen. Een drummer, een pianist, een gitarist/bassist en twee rappers staan op het podium. Van te voren wil Jonas, een van de rappers, nog even wat kwijt: “Jullie kunnen wel een feestje verwachten want we gaan helemaal los.” Het publiek zet massaal een grote stap naar voren om iets dichter bij het podium te kunnen staan. Zo te zien heeft de band al veel fans. Bij het eerste nummer, genaamd ‘Gastenlijst’ stuiteren de fans meteen alle kanten op. Niet alleen de fans, ook de rappers Berend en Jonas springen fanatiek op het podium. Na de afgesproken twee nummers besluit Berend dat het nog wel tijd is voor een derde nummer, dus knallen ze deze er ook achteraan. Als het optreden afgelopen is vraagt Joost Dobbe aan Berend waarom hij in hemelsnaam een oranje pak aanheeft. “Ik vond hem wel cool. Ik had hem besteld met mijn manager Jimmy.” Na het optreden vertel ik de band dat ze er een nieuwe fangirl bij hebben. Ik vraag Quirijn de drummer hoe hij het vond gaan. “Het was geweldig en briljant.”

Haarlems Interscholair Toernooi
“Het was geweldig en briljant.”

In contrast

De zesde band staat in mooi contrast in vergelijking met Absolut. ‘SAVE the show’ komt het podium op, het zijn drie jonge meisjes. Twee met een gitaar, eentje zingt. Het optreden is vrolijk en stoer. Bij het nummer ‘Seven nation army’ zingt iedereen mee. De zangeres zingt super scherp. Dan komt Sunday Stories het podium op. “Hey mensen! Wij zijn Sunday Stories van het Rudolf Steiner College en we doen eigenlijk van alles en nog wat.” Het lied dat ze zelf hebben geschreven is leuk en eigen. Vooral de presentatie van de band was goed. De laatste band heeft Dicky Rosewater (I love the name!). Vier jongens, drie gitaristen en een drummer. Het eerste nummer is instrumentaal. Bij het tweede nummer zingt een van de gitaristen, een mellow lied, erg chill.

Haarlems Interscholair Toernooi
Dicky Rosewater (I love the name!).
Haarlems Interscholair Toernooi
Het tweede lied is vrij mellow, erg chill.

De uitslag

Als alle bands zijn geweest mag de band van vorig jaar optreden. Deze band heet X-Ray Delta. Ik snap goed waarom ze hadden gewonnen, de performances is super. Ik ben alleen een beetje verward door de gitarist zonder shirt. Na het optreden komt de jury het podium op met de uitslag. De jury bestaat uit Vincent Lamers, winaar van vorig jaar X-Ray Delta en Crusty Locks (zanger van Bagjuice). Hij vertelt ons dat de jury heeft gelet op kwaliteit, originaliteit en presentatie. “De winnaar mag optreden tijdens Koningsdag en Bevrijdingspop”, vertelt Christy. Dan de uitslag. De derde prijs gaat naar KEES. De tweede prijs gaat naar Dicky Rosewater. De winnaar is Absolut! Berend loopt naar voren. “Dank jullie wel, we hebben superveel zin om weer op te treden het was een focking mooie avond.” Ook doet Berend een shoutout naar hun manager Jimmy en bedankt hij nog even iedereen die is gekomen, waarna ze de avond afsluiten met een laatste lied genaamd ‘Grofvuil’. Ook Eske is tevreden met de uitslag. “Ze hebben hard gewerkt. We hebben ze heel erg zien groeien de afgelopen jaren, dus ze hebben het zeker verdient.”

Haarlems Interscholair Toernooi
De prijzen zijn ontworpen door Haarlems ontwerpbureau Brrr Brrr.
Haarlems Interscholair Toernooi
X-Ray Delta mocht ook nog even optreden.
Haarlems Interscholair Toernooi
De grote winnaar: Absolut!

Fotograaf: Marit Bruinsma

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here