Voor de derde keer organiseren Stichting Literair Haarlem en zes boekhandels een afwisselende literaire avond met performances, gesprekken, verhalen en muziek. Dit jaar vindt het Haarlems Literatuur Festival plaats op vrijdag 8 maart in de Philharmonie. 

Haarlems Literatuur Festival

Of het nu feit of fictie is dat een Haarlemmer de boekdrukkunst uitvond, onze stad is al eeuwen onlosmakelijk verbonden met literatuur. Om dat te vieren organiseren Stichting Literair Haarlem en een zestal boekhandels jaarlijks het Haarlems Literatuur Festival. Er wordt een gevarieerd programma geboden met performances, interviews, voordrachten en muziek.

Haarlems Literatuur Festival
Bovenste rij v.l.n.r.: Sylvia Hubers, Frank Westerman en Roberta Petzoldt – Onderste rij v.l.n.r.: Jan Brokken, Hanna Bervoets en Aafke Romeijn

Performances, interviews, voordrachten en muziek
Dit jaar stelt presentator Bart Gielen (Barts Boekenclub) u voor aan zes schrijvers en dichters – van debutanten tot doorgewinterde vertellers, van dichters tot historici. Zijn gasten zijn Hanna Bervoets, Jan Brokken, Sylvia Hubers, Roberta Petzoldt, Aafke Romeijn en Frank Westerman.

  • Hanna Bervoets (1984) bouwt in razend tempo aan een eigenzinnig en indrukwekkend literair oeuvre. Ze heeft inmiddels negen romans en bundels op haar naam staan, en schreef daarnaast nog voor toneel en televisie.
  • Jan Brokken (1949) is schrijver van romans, reisverhalen en literaire non-fictie. Hij debuteerde met De provincie en schreef onder andere Mijn kleine waanzin, In het huis van de dichter, De Kozakkentuin, De gloed van Sint Petersburg. Veel van zijn romans zijn in diverse talen vertaald en verfilmd.
  • Sylvia Hubers (1965) schrijft sinds 1987 poëzie, prozagedichten en zeer kort proza. Van 2009 tot 2013 was ze stadsdichter van Haarlem. Ze debuteerde in 1988 met de absurdistische-verhalenbundel Doodskreten worden graag gehoord.
  • Roberta Petzoldt (1984) is afgestudeerd aan de Gerrit Rietveld Academie op de afdeling Beeld en Taal. Sindsdien is ze werkzaam als dichter, actrice, beeldend kunstenares.
  • Aafke Romeijn (1986) is muzikant, schrijfster en journaliste. Ze studeerde compositie aan het Koninklijk Conservatorium en Nederlandse taal- en letterkunde aan de Universiteit Utrecht. Ze schrijft opiniestukken voor de Volkskrant en werkt als columnist bij Vrij Nederland.
  • Frank Westerman (1964) is schrijver van meervoudig bekroonde boeken als Ingenieurs van de ziel, El Negro en ik, Ararat, De graanrepubliek. Met zijn recente titels Stikvallei en Een woord een woord oogst hij lof in binnen- en buitenland.
Haarlems Literatuur Festival
Presentator Bart Gielen en singer-songwriter Dafne Holtland

Liedjes en teksten

Naast de zes schrijvers treedt ook singer-songwriter Dafne Holtland op. Daphne is onderdeel van theaterzangercollectief Het Nieuwe Lied, waarmee ze regelmatig optreedt. Ze werd bekend met het trio Zazí waarmee ze vier liedjesprogramma’s (waaronder één met Hans Dorrestijn) en twee cd’s maakt, én tot driemaal toe het voorprogramma van Charles Aznavour verzorgde. In 2018 stond Daphne ook op het Haarlems Literatuur Festival en won ieders harten met haar aanstekelijke liedjes en teksten.

Kaarten
Het Haarlems Literatuur Festival wordt georganiseerd door Stichting Literair Haarlem in samenwerking met de boekhandels Athenaeum, Blokker, Bredero, Gillissen & Co, Kennemer en De Vries Van Stockum. Kaarten zijn online verkrijgbaar via www.theater-haarlem.nl of direct bij de deelnemende boekhandels.

Goed om te weten:

Foto credits:
Jan Brokken = Jelmer de Haas | Aafke Romeijn = Marcel Krijgsman | Sylvia Hubers = Ilja Keizer | Frank Westerman = Lionne Hietberg | Hanna Bervoets = Prins de Vos
Dafne Holtland = Jaap Reedijk | Roberta Petzoldt = niet vermeld

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here