Met het zonnetje op de bol geniet iedereen weer van lange dagen, drankjes aan het Spaarne en ijsjes van Garrone. Maar het zonnetje staat ook gelijk aan het vaarseizoen. Dat betekent dat het drukker wordt op de Haarlemse wateren, waardoor Haarlemse bruggen vaker en langer open gaan. Dit kan wellicht tot irritatie lijden. Daarom beantwoorden wij hier wat vragen waardoor je misschien iets meer begrip krijgt voor de scheepvaart die door Haarlem trekt en onze brugwachters. 

Haarlemse bruggen open tijdens de spits?

De meeste bruggen in Haarlem gaan niet open tussen 7.15 en 9.00 uur en tussen 16.00 en 18.00 uur. Zo kan het wegverkeer op deze drukke tijdstippen beter doorstromen. De gemeente krijgt soms de vraag of die tijden niet uit te breiden zijn, bijvoorbeeld naar 19.00 uur in plaats van 18.00 uur. De spits is immers niet altijd stipt om 18.00 uur voorbij. “Dat is niet zomaar mogelijk. Haarlem is namelijk niet alleen een wegenknooppunt, maar ook een vaarwegknooppunt”, legt havenmeester Guus Josée uit. Zo is de stad onderdeel van de staande mastroute. Dat is een route voor zeilschepen die hun mast niet kunnen strijken. “Die schepen zijn afhankelijk van de openingstijden van spoorbruggen en bruggen in snelwegen, zoals de A9 en A44”, vertelt Guus. “Die gaan maar een paar keer per dag open. De tijden waarop de bruggen in Haarlem opengaan, zijn hierop afgestemd.”

Haarlemse bruggen
De staande mastroute is een route voor zeilschepen die hun mast niet kunnen strijken.

Wat doet de gemeente om wachttijd te voorkomen?

De gemeente bepaalt de brugbedieningstijden niet zelf. Dat doet de Provincie Noord-Holland, in samenspraak met verschillende gemeenten uit de regio, Rijkswaterstaat en belangenorganisaties op het gebied van water- en wegverkeer. Ze proberen daarbij zowel aan de wensen van het weg- als het waterverkeer tegemoet te komen. “Zo zijn vorig jaar de bedieningstijden van de A44 aangepast, waardoor zeilschepen niet precies om 16:00 uur voor de Schouwbroeker- of Buitenrustbrug stranden. Ze komen nu eerder aan en dat geeft ze ruimschoots de tijd om al halverwege of zelfs helemaal door Haarlem heen te varen, waardoor de druk op de Buitenrustbrug om 18:00 aanzienlijk is verminderd”, vertelt Guus.

Haarlemse brugge
De Langebrug a.k.a. de Verfroller.

Daarnaast houden de brugwachters zoveel mogelijk rekening met drukte op de weg. Sinds 1 mei 2018 hebben ze hiervoor een speciaal systeem, waarmee ze informatie krijgen over onder meer lijnbussen die onderweg zijn (inclusief eventuele vertraging) en de actuele verkeersdrukte op de weg. Zo kunnen ze beter afwegen of een brug wel of niet open kan. Tegelijkertijd moeten zij ook rekening houden met de scheepvaart. Zeker als de brug twee uur lang niet open is geweest, hopen de schepen zich op. De brugwachters moeten hier steeds een afweging in maken.

Waarom moet ik soms wachten voor pleziervaart als ik zelf naar mijn werk rijd?

Wat Haarlemmers soms steekt is dat zij onderweg naar hun werk moeten wachten op plezierjachten van mensen die op vakantie zijn. Begrijpelijk, maar dat is moeilijk te voorkomen. “Wanneer de Haarlemse bruggen openen, mogen alle schepen die liggen te wachten doorvaren. Het is niet te doen om daarbij een onderscheid te maken tussen beroepsscheepvaart en plezierscheepvaart”, vertelt Guus. “Wel streven we ernaar de bruggen maximaal 4 minuten per keer te openen, zodat weggebruikers niet te lang stilstaan. Zo proberen we steeds een afweging te maken tussen de verschillende belangen. Dat betekent dat soms de scheepvaart en soms het wegverkeer zal moeten wachten. We hopen dat mensen hier begrip voor kunnen opbrengen.”

Haarlemse bruggen
Het streven is bruggen maximaal 4 minuten per keer te openen.

Is er iets wat ik kan doen tijdens het wachten?

Als je lang moet wachten is de tip vanuit Haerlems Bodem simpel: meer tijd om even snel naar onze site te gaan en de laatste artikelen mee te pakken! Je kan natuurlijk ook gewoon even de auto uitlopen om te kijken naar de boten en een foto te maken voor je baas als bewijs dat jij echt niks kon doen aan de vertraging… Als je elke dag over een van de Haarlemse bruggen heen moet om op plaats van bestemming te arriveren, ga dan gewoon vijf minuten eerder weg van huis, zorgt voor heel wat minder stress! Fijne zomer!

Bron: Gemeente Haarlem
Bron foto’s: Wikipedia

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here