Van 7 tot en met 11 april ging een Haarlemse delegatie naar New York. De groep bestond uit burgemeester Jos Wienen, wethouder Marie-Thérèse Meijs en zeventien ondernemers en professionals. Dit bezoek heeft 21.000,- euro gekost en dat is netjes. Het tripje was namelijk op 25.000,- euro begroot.

The mighty dollar

Een New Yorkse hot dog heb je al vanaf $ 1,-

Toch kan het wat ons betreft goedkoper. De vliegtickets voor burgemeester Wienen en zijn wethouder Meijs kostten ieder 1356,- euro. Een flink bedrag, en zeker geen budgetvlucht inclusief hernia, want een korte zoekactie op diverse vliegticketssites leert ons dat een retourtje niet duurder hoeft te zijn dan 400,- euro. Maar allé: we hebben het wel over de burgemeester en zijn afgezanten. Dan de hotelovernachtingen, maaltijden en vervoerskosten, die zijn uitgekomen op zo’n 1800,- euro. Ook hier kon wat ons betreft op bezuinigd worden. Een New Yorkse hot dog heb je al vanaf 1,- dollar en de wereldberoemde restaurantketen met de twee gouden bogen biedt degelijke maaltijden vanaf 5,- dollar aan. Slapen kan natuurlijk ook goedkoper. Vier overnachtingen in een hostel voor twee personen kost niet meer dan 200,- euro, om nog maar te zwijgen over de New Yorkse metro-voordeelkaart.

Haarlemse delegatie naar new york

Haarlemse delegatie naar New York: geslaagde missie

Haerlems Bodem snapt wel dat de burgemeester niet in een hostel gaat slapen en ziet de noodzaak van dit soort werkbezoek zeker in. We zijn dan ook blijk te lezen dat de gemeente spreekt van een “geslaagd” bezoek. Evenals Martijn Bovenlander, organisator van Haarlem Jazz & More. Zijn missie was contact leggen met jazzartiesten en zorgen voor een uitwisseling tussen Harlem en Haarlem. Martijn: “We zijn pas een paar weken terug in Nederland en de eerstvolgende editie van Haarlem Jazz & More is al in augustus, maar daar zal in ieder geval één act uit Harlem optreden. Ook al is het kort dag, dat moet lukken. En voor komende edities hebben we meer tijd om meerdere optredens van Amerikaanse bands of zangers te regelen.” Haerlems Bodem is benieuwd welke echte jazz artiesten we mogen begroeten.

Haarlemse delegatie naar new york

Meer positieve geluiden

Advocaat Dirk Lange van Köster Advocaten ging om twee redenen mee. “Ik wilde nieuwe mensen uit Haarlem leren kennen, want ik woon hier nog niet zo lang. Mijn netwerk zat nog vooral in Amsterdam. De Haarlemse delegatie was een heel diverse groep. Ik kom niet dagelijks in contact met mensen uit de culturele sector of van de gemeente, dus dat was een verrijking. Daarnaast wilde ik de internationale kant van ons kantoor verder houvast geven.” Dirk betaalde de reis overigens zelf. “Het zou niet goed zijn als dat anders was geweest.” Netjes Dirk!

Zomercursus studenten

Klaartje Pompe van het Noord-Hollands Archief heeft ook al concreet resultaat geboekt. “In juni krijgen we bezoek van studenten Nederlandse geschiedenis van de Colombia University en andere oostkust-universiteiten. Zij doen een zomercursus in Amsterdam. Tijdens ons bezoek aan de Columbia University hebben we docenten en studenten enthousiast gemaakt om ook naar Haarlem te komen, naar het Noord-Hollands Archief.” Ook zou de Colombia University betrokken kunnen worden bij de onderwijsplannen in de Koepel in Haarlem.

Haerlems Bodem ziet wel het nut in van dit dit soort werkbezoeken en hopelijk hebben ze een positieve uitwerking op onze stad. Netjes om binnen budget te blijven. Als er volgend jaar weer een Haarlemse delegatie naar New York gaat geven we graag nog een paar tips om de kosten te drukken ;).

Tekst: Marieke Serruys en Haerlems Bodem
Foto: Leden van de delegatie // Unsplash

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here