Hilversum heeft de AVRO’s Televizierring en Haarlem haar Evenementenring. Op donderdag 17 maart tijdens een feestelijke avond in de Lichtfabriek, zal bekend worden gemaakt welk evenement dit jaar wordt uitgeroepen tot beste Haarlemse Evenement van 2015. De Haarlemse Evenementenring is dé evenementen prijs van Haarlem. De Evenementenring en de Veer (aanmoedigingsprijs) worden jaarlijks, door een vakjury, uitgereikt aan de meest in het oog springende Haarlemse evenementen.

Evenementenring 2016
Al voor de derde keer wordt de Haarlemse Evenementenring dit jaar uitgereikt.  In 2014 won Parksessies, in 2015 Bevrijdingspop en in 2016 zijn de volgende evenementen/festivals voor de ring genomineerd:
Koorbiënnale Haarlem, Parksessies, Popronde, Kunstlijn Haarlem en het Herdenkingsconcert op 4 mei. Om je geheugen nog even op te frissen hebben we de genomineerden even op een rijtje gezet.

12032096_832542636862351_1194721512621086350_n

Koorbiënnale Haarlem
De Koorbiënnale is een internationaal festival voor professionele koren en vocale ensembles, dat plaatsvindt in concertzalen, theaters, kerken en buitenruimtes van Haarlem. Voor velen misschien een beetje oubollig, maar zingen in een koor wint terrein. De Koorbiënnale trok veel specifieke bezoekers en op verschillende locaties verspreid over de stad zongen grote en kleine koren de longen uit het lijf.

Parksessies
De organisatie veranderde dit jaar de huisstijl en ging aan de slag met Krat-funding om de woensdagen in de Haarlemmerhout rendabeler te krijgen. Iets dat helaas niet geheel naar wens lukte, maar de Parksessies van 2015 waren absoluut geslaagd! Of ze hiermee voldoende gedaan hebben om er ook dit jaar met de ring van door te gaan betwijfelen we, maar persoonlijk is en blijft Parksessies een van onze favoriete evenementen van Haarlem.

Popronde Haarlem
Foto Kim Balster – KB Fotografie

Popronde Haarlem
De Popronde is een landelijk reizend festival dat elk najaar in de periode van september tot en met november plaatsvindt in een 40-tal steden door het hele land. De deelnemende podia zijn cafes, galeries, theatertjes, platenzaken, kerken en clubs in het centrum van een stad. De Popronde is een showcasefestival en bevat zeker geen wedstrijdelement! De Popronde Haarlem is qua programmering en hoeveelheid deelnemende locaties één van de grootste participerende Popronde steden. De Popronde 2015 was strak georganiseerd en bracht veel bezoekers op de been. De organisatie er van is niet 100% Haarlems, maar dat neemt niet weg dat de Haarlemse tak van de Popronde zijn handen er vol aan heeft. 

1916168_986576134711681_7841737103633759701_n

Kunstlijn Haarlem
Elk eerste weekend van november is het zover. De oudste en grootste atelierroute van Nederland! Tijdens de Kunstlijn Haarlem stellen ruim 300 kunstenaars hun deuren open voor publiek. Musea, galeries, chambre d’amis doen mee. Bekende winkelstraten in de Haarlemse binnenstad geven kunstenaars de gelegenheid hun werk te tonen. De Kunstlijn werd al eerder genomineerd voor de ring, maar ging er nog nooit met de prijs vandoor.

1508373907-a3a93341
het Herdenkingsconcert op 4 mei
Met het Herdenkingsconcert maakt Bevrijdingspop een muzikale verbinding tussen het herdenken op 4 mei en het vieren van onze vrijheid op 5 mei. In 2009 vond het eerste Herdenkingsconcert plaats. Inmiddels is het een vaste afsluiting van de ingetogen dag waarop we stilstaan bij de oorlog en allen die dat hebben meegemaakt. Het Herdenkingsconcert is een prachtig evenement op een mooie locatie. De organisatie heeft hiermee een sterk concept neergezet, door op een laagdrempelige manier mensen stil te laten staan bij de boodschap van Bevrijdingsdag.  

De Veer
Naast de ring is er ook een ander sieraad; de Veer. Deze wordt uitgereikt aan het meest veelbelovende evenement van Haarlem. In 2014 won het jazzpodium van Haarlem Jazz&More en in 2015 Edit-festival. De genomineerden dit jaar zijn: Take Me To Church, Schalkwijk aan Zee en het Haarlem Cultuur Festival.

hb09

Take me to church
Een unieke reeks concerten met bands van eigen bodem en internationale grootheden in de Groenmarkt- en de Doopsgezinde kerk, georganiseerd door Gitaarlem en het Patronaat. Bertolf, Sue the Night en Novastar op vrijdag en op zaterdag The Gospel Sessions, Gotcha! en Gabriel Rios. Kippenvel, hier en daar een traan en prachtig, bovenal prachtig. Take me to church is absoluut een evenement dat voor herhaling vatbaar is. Een ijzersterk concept dat, wat ons betreft ook geen aanmoediging nodig heeft

Haarlem Cultuur Festival
Tijdens het Haarlem Cultuur Festival zetten culturele instellingen hun deuren wagenwijd open om publiek van jong tot oud te laten zien wat ze in huis hebben en het nieuwe culturele seizoen feestelijk in te luiden. Ook de vele monumenten die Haarlem rijk is zijn voor publiek toegankelijk in het kader van de Open Monumentendagen. Overal in de stad barst het van de activiteiten op het gebied van film, muziek, beeldende kunst, dans, erfgoed en theater. Dat is maar goed ook want het aanbod van cultuur in Haarlem is rijk. Heel rijk. Het Haarlem Cultuur Festival laat dit zien door een overkoepelende rol in te nemen. Een beetje aanmoediging hierbij kan het Haarlem Cultuur Festival wel gebruiken, omdat met dit evenement Haarlem laat zien wat de stad in zijn mars heeft.

DSC_0008-2-700x466
Schalkwijk aan Zee
Het recreatiepark de Molenplas is een stukje Haarlem dat nog een beetje on-ontdekt is, maar absoluut potentieel heeft voor het houden van leuke evenementen. De organisatie van Schalkwijk aan Zee heeft dit al een jaar of drie door. Ook dit jaar kun je er weer genieten van spetterende optredens, sportieve workshops, leuke kraampjes, heerlijke hapjes uit diverse wereld keukens, zomerse en bijzondere acts! Een beetje aanmoediging kunnen ze wel gebruiken, want Schalkwijk aan Zee heeft wel de potentie uit te groeien tot een meer dan een dagje chillen aan de Molenplas.

And the winners are...
Nee, ook wij weten nog niet welke evenement en organisatie er met de Ring of Veer vandoor gaat. Wel speculeren we graag. We denken dat dit jaar de Kunstlijn er met de ring vandoor gaat. Na drie jaar genomineerd te zijn, wordt het wel eens tijd. De vraag is dus of we een ‘Dicaprio-momentje’ krijgen deze donderdag. Maar ook  Herdenkingsconcert op 4 mei en de Popronde maken in onze ogen goede kans er dit jaar met de ring van door te gaan. Als kanshebber voor de Veer gaan wij 100% voor het Haarlem Cultuurfestival. Cultuur in Haarlem heeft een boost nodig en een evenement dat dat weerspiegelt. Het Haarlem Cultuurfestival heeft veel potentie en kan met de juiste inzet en middelen uitgroeien tot een uniek evenement. Een aanmoediging voor het Haarlem Cultuurfestival betekend niet alleen een aanmoediging voor het evenement op zich, maar ook voor alle betrokken culturele partijen. Cultuur leeft in Haarlem en dat hoeven we alleen maar te laten zien.

Haarlemse Evenementenring Uitreiking
Tijdens de feestelijke avond in de Lichtfabriek worden de winnaars bekendgemaakt. Deze avond is tevens de KICK OFF van het Haarlemse evenementenseizoen. Daarbij zal burgemeester Schneiders op een speciale manier terugkijken op 10 jaar burgemeesterschap van de stad Haarlem. Directeur van Haarlem Marketing Esther Brasser zal een korte toelichting geven op de plannen van Haarlem Marketing en de avond wordt begeleid door niemand minder dan cabaretier Harry Glotzbach. Het hoogtepunt van de avond zal de uitreiking van de evenementenprijzen zijn.

De Evenementenring is een initiatief van conceptontwikkelaar en evenementenorganisator VBGS.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here