Ook dit jaar was Haerlems Bodem present bij de uitreiking van de Haarlemse evenementenring, en niet alleen om verslag te doen: HB-oprichter en beroepscharmeur Dennis Cup stond als presentator paraat om de avond op te leuken.

Dat de avond meer een feestje van Haarlem Marketing dan een prijsuitreiking is, blijkt direct bij binnenkomst. De immer charmante bloemenmeisjes voorzien de gasten bij de entree van Sociëteit Vereeniging van fleurige bloemencorsages en het podium wordt geflankeerd door grote Tulpomania- en Adem Haarlem-banners.

Wethouder Jur Botter trapt af met een speech waar de aanwezige evenementenorganisatoren van gaan blozen. Hij geeft terecht aan dat evenementen in Haarlem de drager zijn van wat Haarlem is en waar onze stad voor staat en vergelijkt dit met een theaterstuk: Haarlem biedt een prachtig decor, maar het zijn de acteurs die ervoor zorgen dat dit podium gevuld en bezocht wordt. Daarnaast stipt hij twee punten aan die dankzij de levendige evenementensector een boost (zouden moeten) krijgen: “Waar de evenementensector groeit, kan de werkgelegenheid nog een stap maken. Laten we dan ook met elkaar proberen van de rijke entertainment- en amusementsindustrie een extra impuls voor werkgelegenheid te maken!

“Waar de evenementensector groeit, kan werkgelegenheid nog een stap maken”

Ook kunnen we met evenementen de eenzaamheid bestrijden, meent hij: “Evenementen sluiten prachtig aan op het jaar van ontmoeting” (nee, wij wisten ook niet dat 2017 het jaar van de ontmoeting is, red.). “Zoals we hier zien drijven onze evenementen op een hardwerkend, select gezelschap. Dat is iets goeds, maar laten we de mensen waarmee het wat minder gaat niet vergeten! We kunnen deze mensen heel goed betrekken bij evenementen en culturele instellingen, om ze zo weer een plekje in de samenleving te geven.” Een daverend applaus valt de wethouder ten deel, en terecht.

Haarlem Marketing-directeur Esther Brasser komt vervolgens met een visie voor 2017. Ze verslikt zich even in het verschil tussen economie en cultuur, maar krijgt bijval uit het publiek ‘cultuur ís economie!’ en daar kunnen de aanwezigen het alleen maar mee eens zijn. De cijfers die ze geeft over 2016 zijn hoopgevend: er komen meer dagjesmensen, die meer uitgeven en vaker blijven overnachten. Voor 2017 gaan ze er keihard aan werken deze balans door te zetten, met een aantal nieuwe projecten. Zo gaat deze week voor de derde keer de Tulpomania-campagne van start (waarbij wordt samengewerkt met de Keukenhof en Jopen een heus Tulpomania-bier heeft gebrouwen), wordt er een Haarlem Convention Bureau opgericht om ook zakelijke bezoekers te trekken, krijgt Haarlem als winkelstad een boost met De Gouden Straatjes en wordt de geschiedenis van onze stad deze herfst uitgelicht in een ‘van nul tot nu’-animatievideo. Alle goeds voor 2017!

Na deze speech staat het publiek ietwat op zijn benen te wippen en wordt er een drankpauze ingelast, waarbij de winnares van de Gitaarlem Talent Award Liv Webbers een paar prachtige nummers ten gehore brengt die in het geroezemoes helaas veel te weinig aandacht krijgen. Na de verplichte en ietwat ongemakkelijke netwerkpraatjes die iedereen tegen iedereen aangooit is het moment dan daar: de uitreiking van de Evenementring en De Veer.

De Ring staat voor het beste evenement van Haarlem en de Veer voor het meest veelbelovende evenement of het evenement dat extra aanmoediging en aandacht kan gebruiken. Vorig jaar waren de Kunstlijn (ring) en Take Me To Church (veer) de winnaars. Ook dit jaar zijn de genomineerden niet mis: voor de Veer het Spaarneconcert, Haarlem CitySwim en De Grootste Band van Nederland en voor de Ring Haarlem Culinair, Proefpark, Schalkwijk aan Zee, Haarlem Cultuurfestival en het Orgelfestival.

De spanning wordt danig opgebouwd, want de juryvoorzitter vertelt het publiek hoe moeilijk alle keuzes waren en hoe heftig er met de overige juryleden (waaronder onze eigen Dennis Cup) is gediscussieerd. We horen wat verhaaltjes van de diverse Veer-genomineerden en dan is het moment (tromgeroffel!) daar: het Spaarneconcert gaat met de prijs naar huis. Vooral het feit dat de een groot deel van de piekfijne organisatie in maar 5 tot 6 weken is gedaan is een veelgeprezen aspect.

Voor de Ring was de keuze nog een stuk lastiger, geeft juryvoorzitter Peter Wybenga aan. Ieder festival draagt op zijn eigen manier bij aan een gezellige, welkome stad en geeft op eigen wijze schwung aan het Haarlemse straatbeeld. Over de winnaar is dan ook 1,5 uur gediscussieerd! De ring-winnares van 2016 van de Kunstlijn komt de Ring overhandigen. Dat de door Marijke Mul ontworpen Ring een hebbeding is blijkt wel als de dame in kwestie laat zien dat ze Marijke een Ring op maat heeft laten maken, zodat ze de prijs door kan geven maar óók bij zich kan blijven dragen. Met gepaste trots overhandigt ze het doorgeefexemplaar aan… het Orgelfestival! Juist omdat Haarlemmers de parel van de stad (het orgel in de Bavo) zelf vaak onderwaarderen, is dit festival van groot belang voor de stad, aldus de jury.

Haerlems Bodem feliciteert uiteraard de winnaars, en hoopt dat de andere genomineerden niet te teleurgesteld naar huis zijn gegaan (hebben onze bemoedigende schouderklopjes bij de borrel geholpen?). Wij hopen dat nieuwe evenementorganisatoren op blijven staan om zich bij de volgende uitreikingen de winnaar te mogen noemen, en dat huidige evenementen zich blijven heruitvinden om onze stad de charme, glans én hipheid te geven die Haarlem hier en daar soms toch nog een beetje extra nodig heeft.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here