Het begint met een idee, een wens om iets te vertellen. Een droom waarvan je vindt dat de hele wereld het zou moeten zien. Vanuit deze drang richtten Yara Hannema en Stella Bronwasser een growdfunding op. Dat sloeg aan en hoe? Afgelopen zaterdag stapten ze op het vliegtuig naar New York voor de opnames van hun documentaire Requiem for Williamsburg

Yara Hannema en Stelle Bronwasser

Levensverhaal van Paulien Lethen moet verteld worden

Yara en Stella hebben één doel, dat is om het bijzondere levensverhaal van Paulien Lethen naar buiten te brengen. De Nederlandse Paulien emigreerde in de jaren ’80 met twee jonge kinderen naar Amerika en streek neer in de wijk Williamsburg, New York. Toentertijd één van de gevaarlijkste wijken in NYC waar ze zich met moeite een bouwvallig huis kon veroorloven. Ze knapte het huis eigenhandig op en toen ze als kunstenares niet aan de bak kwam, opende ze zelf een galerie in haar achtertuin: The Holland Tunnel. Haar ‘kleinste galerie ter wereld’ trok snel internationale aandacht.

Paulien Lethen

Er was geen plek meer voor Paulien

Het ging Paulien voor de wind en ook de buurt verbeterde. Rond de eeuwwisseling veranderde de wijk door gentrificatie (opwaardering van een woongebied waardoor de vastgoedprijzen stijgen) dusdanig dat er voor kunstenaars die de wijk hip hadden gemaakt geen plek meer was. Toen er zonder enige inspraakprocedure torenhoge wolkenkrabbers in Paulien’s achtertuin werden gebouwd, stond Paulien voor een belangrijke keuze. Yara: ”Paulien staat op een belangrijk punt in haar leven. Ze neemt geen genoegen met hoe haar wijk verandert. Ze durft van koers te veranderen op een leeftijd (76) waarop anderen al jaren van hun pensioen genieten. Haar levensverhaal is zo inspirerend dat wij dit heel graag willen vastleggen. De verhalen in New York liggen op straat, maar dat van Paulien springt er echt uit. Het is een vrouw die zich niet laat tegenhouden door conventies (traditionele opvatting). Ik denk dat haar verhaal inspirerend is voor veel mensen; hen aanmoedigt om zich buiten de gebaande paden te begeven.”

South Williamsburg

Waarom crowdfunding?

De vrouwen steken al hun vrije uurtjes onbetaald in de film, maar er zijn ook dingen die zij niet kunnen. Zo hebben ze een cameraman/vrouw nodig in NYC, zodat deze niet hoeft in te vliegen. Maar ook spullen als een camera, lampen of een drone moet daar gehuurd worden. Doordat de documentaire in het buitlenland wordt opgenomen, hebben Yara en Stella helaas geen Nederlands fonds gevonden die bij hun project past. Hierdoor hadden ze Haarlemse ‘crowd’ nodig om dit project door te zetten.

Remco Bikkers

De Haarlemmers filmen met de Nederlandse cameraman Remco Bikkers van Bureau NY die vanuit New York werkt. Bikkers is onder andere bekend van de documentaireserie De Verenigde Staten van Eva van Eva Jinek en de documentaire Doof Kind. Voor de postproductie zoeken de Haarlemmers verdere financiering. Requiem for Williamsburg gaat naar verwachting april 2019 in première in New York.

Meer Haerlems Bodem? Check de tofste artikelen van november.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here