Tijdens een nieuwe editie van TEDx Haarlem galmden de muzikale tonen van onze eigen Haarlemse jongeren bigband New Harlem Deluxe door de grote hal van de Philharmonie. Dit keer niet alleen met trompetten, saxofoons,  trombones en ritmesectie, maar voor het eerst samen met een Techhouse DJ.

Eerder tourden zij al twee keer door Italië, namen ze een album op met een strijkorkest, behoorden ze tot één van de finalisten van het Prinses Christina Jazz Concours en hebben ze op het podium mogen staan bij het befaamde North Sea Jazz festival. Een bigband van Haarlems bodem waar wij als Haarlemmers zeker trots op mogen zijn! Een grote droom van bijna alle bandleden is te mogen optreden in eigen stad tijdens Bevrijdingspop. Bij deze wil ik namens de band een oproep doen aan alle bestuursleden van Bevrijdingspop: boek ze nu het nog kan!

New Harlem Deluxe is onder leiding van Lorenzo Mignacca al bijna 8 jaar een begrip in Haarlem. Het idee voor een bigband begon in 2009, toen muziekleraar Lorenzo een podium wilde bieden aan jongeren die op jonge leeftijd de sterren van de hemel konden spelen, maar zichzelf niet konden laten horen aan het publiek.

Hij is niet alleen een trotse muziekleraar, maar ook de dirigent die sinds de start van zijn muziekschool getalenteerde jonge muzikanten tussen de 8 en 25 jaar naar een hoger niveau weet te tillen. Door middel van persoonlijke begeleiding en op maat geschreven muziek, afgestemd op de persoonlijke talenten van zijn leerlingen, biedt hij deze jongeren de kans om hun instrumenten nog beter te bespelen. Eén keer in de twee weken komen zij bij elkaar om drie uur lang te oefenen. Naast muziek leert hij zijn leerlingen ook graag andere belangrijke elementen van een bigband: “Discipline, vriendschap, commitment, kunst, teamwork en  betrouwbaarheid.”

 

Met zijn eigen arrangementen, gebaseerd op de interesses van zijn leerlingen, weet Lorenzo met New Harlem Deluxe een nieuwe definitie te geven aan de muziek die gespeeld wordt door bigbands. Geen oubollige jazzmuziek of klassieke ensembles, maar juist heftige jazzstukken met een mix van funk en pop. Ieder jaar wordt er een nieuw project bedacht dat de band keer op keer uitdaagt, zoals ook het optreden bij TEDx in samenspel met een DJ. Dit beaamt bandlid Reijer Wildeman, die al drie jaar bas speelt: “Optreden met een DJ vond ik heel interessant maar op een bepaalde manier ook moeilijk. Een hele nieuwe ervaring, want met een bigband speel je niet zo snel met zo’n DJ. Het vergt een heleboel afstemmen en op elkaar letten. Je moest heel erg je hoofd erbij houden bij dit optreden. Meer dan bij andere.”

Tara Smeenk, 20 jaar en student Global Sustainability Science, is al vier jaar lang de zangeres van New Harlem Deluxe.  Naast dat de bigband haar heeft geholpen om van haar podiumangst af te komen is volgens haar de ervaring die je meekrijgt door onderdeel te zijn van een bigband van groot belang voor je groei als muzikant: “ Je leert heel goed samen spelen met veel verschillende instrumenten tegelijkertijd. Je speelt op allerlei plekken waar je op een jonge leeftijd nog lang niet gekomen was, zoals op North Sea Jazz Festival, wat natuurlijk ontzettend gaaf is en het is super gezellig om met een grote groep samen muziek te maken.” Eén van haar grootste uitdagingen als member van de bigband was het Salsaproject, waar ze in het Spaans moest zingen. “Veel bigbands spelen alleen maar Jazz. Bij New Harlem Deluxe worden we breed opgeleid door de verschillende projecten die wij doen, zoals een Salsaproject, Stevie Wonder Funk project en nu weer met een DJ, maar ook jaren ’50 stukken, dus eigenlijk van alles, waardoor je heel veelzijdig wordt.”

Momenteel is New Harlem Deluxe bezig met het volgende uitdagende project: Tower of Power. Houd vooral de website en facebookpagina in de gaten!

New Harlem Deluxe is op zoek naar nieuwe bandleden. Speel jij de trombone, gitaar of een ander instrument en wil jij ook samen muziek maken, professioneel optreden en onderdeel zijn van toffe muziekprojecten meld je dan aan via de website.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here