Toen op maandagavond 8 april 2019 Laura van Dijk werd uitgeroepen tot winnares van de Haarlemse Ondernemersprijs (HOP), riep ze blij in de microfoon. “En terecht!” Nou, dat was behoorlijk onbescheiden zeg! Waar kwam die opmerking vandaan? Reden genoeg om deze energieke dame meteen te strikken voor een interview.

Twee weken later ontmoeten we haar bij Frisk aan het Spaarne voor een kop koffie en een goed gesprek. “Toen ik daar stond en hoorde dat ik had gewonnen, keek ik in een flits terug naar de afgelopen jaren, naar hoe hard ik gewerkt heb om hier te komen. Toen dacht ik: Ja, ik sta hier terecht. Het is gewoon gelukt!”

Stadsmeisje uit de Betuwe

Laura is geboren in Rhenen en heeft tien jaar in het hartje van de Betuwe gewoond waar haar (nu ex)vriend fruitteler was. Drie jaar geleden kwam ze zonder partner maar met twee kinderen naar Haarlem om opnieuw te beginnen. “Ik was eigenlijk altijd al meer een stadsmeisje dan een plattelandskind. In de stad zit zoveel meer leven en energie. Ik voel me hier echt volledig thuis.” vertelt ze. Laura was van jongs af aan al een rasondernemer. Op haar vijftiende werd ze door de lokale sportschool gevraagd danslessen te geven. Niet alleen maakte ze die lessen direct populair, maar binnen een jaar bedacht ze dat ze dat ook best zelfstandig kon, huurde een zaaltje, ging naar de KvK en startte haar eigen dansschool.

Haarlemse Kenaus: Laura van Dijk

Een logische stap

Enkele succesvolle jaren later wilde ze meer van de wereld zien en nam ze een ‘bijbaantje’ als stewardess. Het was toen dat ze zich bewust werd van het feit dat er eigenlijk geen echte hospitality-opleiding is voor de luchtvaart. “Je kunt toeristisch management doen of hotelschool, maar dan heb je het wel zo’n beetje gehad. En het duurt eindeloos! Terwijl je gewoon zo snel mogelijk aan het werk wilt.” Laura had inmiddels haar dansschool van de hand gedaan en de honger naar een nieuwe uitdaging groeide. Het ontwikkelen van een gespecialiseerde training voor stewards en stewardessen was gewoon de volgende logische stap.

Lange adem

Wat begon als training met een erkenning van Scheidegger, groeide onder leiding van Laura uit tot een particuliere opleiding met een eigen accreditatie. “Dat klinkt makkelijker dan het is. Om erkend te worden als opleiding moet je een enorme rompslomp aan papierwerk en controles door. Dat is aan de ene kant begrijpelijk, maar soms ook zeker frustrerend. Je hebt een lange adem nodig. Maar ik geloofde oprecht in het concept achter mijn opleiding. Het Laurentius College vulde een gat in de markt. Maar ik geloof ook in de kracht van hard werken en doorzetten. Anders bereik je nooit iets in het leven.”

Het is goed als vrouwen een carrière opbouwen. Het maakt je slimmer, sterker en onafhankelijk.”

Het is de combinatie van deze mentaliteit en een neus voor de behoefte vanuit de markt die Laura zo succesvol lijkt te maken. Toen ze pas in Haarlem woonde, was het leven niet bepaald makkelijk. “Zo’n scheiding gaat je niet de koude kleren zitten. Er is gezegd dat mijn carrière de oorzaak was voor de breuk tussen mijn ex en mij. Dat is zeker niet het geval. Ik heb altijd hard gewerkt, net als hij. En natuurlijk is het moeilijk om samen een goede verdeling te vinden tussen werk en kinderen en dan ook nog je relatie voldoende aandacht te geven. Ik denk dat heel veel mensen daar mee worstelen. Aan de andere kant heb je toch ook geen garantie op een goed huwelijk wanneer je als vrouw thuis blijft en voor het huis en de kinderen zorgt? Ik vind het echt goed als vrouwen naast hun gezin ook een carrière opbouwen. Het maakt je slimmer, sterker en onafhankelijk.”

Haarlemse Kenaus: Laura van Dijk

Gewoon hard werken en niet opgeven

Laura zet zo bijna een voorbeeld voor elke moderne vrouw. Ze is mooi, slim, heeft een goedlopend bedrijf, verdient lekker en managet daarnaast nog haar nieuwe gezinsleven waar, als iedereen thuis is, maar liefst vijf kinderen rondlopen! “In principe kan iedereen dit. Ja, het vereist doorzettingsvermogen maar ik geloof dat iedereen kan ondernemen. Als vrouw ben je wellicht gevoeliger, maar dat maakt je niet zwakker. Tuurlijk was – en ben – ik regelmatig angstig en onzeker. Maar als je een probleem tegenkomt, dan kun je er maar beter doorheen werken. Uiteindelijk kun je ze toch niet ontlopen.”

Een oneindige trap

Wie denkt dat Laura nu klaar is, kan maar beter een stapje achteruit doen. Momenteel is ze bezig haar opleiding uit te breiden, zowel fysiek als inhoudelijk. Ze praat met banken, opleiders, overheidsinstanties en auditers. “Het onderwijs verandert. Ik zie dat het Laurentius College daarin voorop loopt. Wij bieden al jaren een korte maar praktische opleiding van een hoog kaliber en het lijkt erop dat daar eindelijk meer vraag naar komt. Dat ook de mensen uit het reguliere onderwijs daar de meerwaarde van beginnen te zien. Maar het gaat langzaam. Voor mij is echter iedere stap die ik zet een kleine overwinning en dan ga ik door met de volgende stap. Er is geen einddoel waar ik naar toe werk; het is een oneindige trap naar succes.”

Meer Haarlemse Kenaus? Lees dit artikel eens over Ann Demeester

Fotografie: Sandra Reeb-Gruber

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here