iedere editie wordt het leukste artikel uit de Haarlemse Kinderkrant gepubliceerd op Haerlems Bodem. Vandaag een toepasselijke, want Haarlem is jarig. Vandaag (23 november) precies 775 jaar geleden in het jaar 1245 kreeg Haarlem stadsrechten. De stadsrechten liggen in het Noord-Hollands Archief. Joep, Roan en Finn mochten ze bekijken.

De jongens komen 30 oktober naar het Noord-Hollands Archief in de Janskerk. Ze zijn alle drie gek op geschiedenis. Joep (10) zit op de Vrije School Kennemerland, Roan (10) en Finn (10) op de Dreefschool. Ze worden opgewacht door Lise, de gids van het archief. 

Haarlemse kinderen bekijken jarige stadsrechten

Duizenden documenten
Lise neemt de jongens mee naar de kelder. In de kelder liggen duizenden documenten uit de geschiedenis van Haarlem. Je kunt er vinden hoe duur een Haarlems huis kostte in de zeventiende eeuw. Je vindt er ook alle uitslagen van voetbalclub HFC. In een vitrine liggen de stadsrechten. 

In het Latijn
“De stadsrechten staan op twee vellen van perkament”, zegt Joep. “We kunnen ze niet lezen, want ze zijn geschreven in het Latijn.” Latijn was de taal van de bestuurders van de stad. Roan: “Perkament is gemaakt van koeienhuid en van schapenhuid. Ik denk dat het sterker is dan papier.” 

Ruige boek
De stadsrechten zijn later vertaald in het Nederlands. De vertaling staat in het ‘ruige boek’. De buitenkant van het boek is van dierenhaar. Het ruige boek ligt ook in de kelder van de Janskerk. Roan, Finn en Joep mogen het voorzichtig aanraken. Ze proberen de tekst te lezen. “Ik herken maar vijf letters”, zegt Joep. “De E, T, U, L en de S. De rest is onduidelijk.”

Een eigen leger
Lise vertelt wat er in de stadsrechten staat. Finn: “Haarlem mocht voortaan een eigen leger hebben. Soldaten beschermden de stad. Haarlemmers mochten ook een eigen markt houden en een stadsmuur bouwen.” De stadsrechten gaven ook plichten. Inwoners moesten naar de stad komen als de klokken luidden. Ze moesten ook helpen om de stad te verdedigen. 


In de kerk
Ieder jaar op 23 november worden de stadsrechten tentoongesteld in de Janskerk. Hoe het dit jaar gaat, hangt af van de corona-maatregelen. Check daarvoor de website van het Noord-Hollands Archief . “Ik vond het heel bijzonder dat wij de stadsrechten mochten zien”, zegt Roan. De vertaalde stadsrechten staan online op geschiedenislokaal023.nl.

Haarlemse kinderen bekijken jarige stadsrechten

Tekst: Jacqueline Schadee

Foto’s: Bart Landheer

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here