PICC Comfort: zo heet het idee van Monique van Straaten waarmee ze twee anderen in de finale van het beste Zorgidee van Nederland 2017 wil aftroeven. Voor Monique en haar zus begon het als een grapje tijdens het kijken van Het Beste Idee van Nederland. “Toen Het Beste Idee van Nederland bleek te stoppen hebben we ons idee ingestuurd bij het Beste Zorgidee van Nederland. Als grapje: zelfs het formulier was van een jaar geleden. Toen werd ik opeens gebeld dat ik de finale had bereikt. We waren het toen al helemaal vergeten.

Wat is Moniques PICC Comfort precies? PICC Comfort is een band om een PICC-lijn heen. Deze lijn is ontwikkeld voor patiënten die een chemokuur moeten ondergaan. Ze sluiten in een korte operatie een lijntje vast aan de bloedbaan met een kraantje aan het uiteinde waar gemakkelijk vloeibare medicatie op aan te sluiten is. Zonder PICC-lijn moet een patiënt bij elk infuus gepikt worden, wat slecht is voor de aderen.

Maar zo’n PICC-lijn is in het dagelijks leven helemaal niet zo handig,” legt Monique uit. “Mijn zus Sandy  had zo’n lijn nodig voor haar behandeling tegen borstkanker. Doordat ze één van haar borsten hadden weggehaald kon ze niet op haar rechterzij liggen en door die PICC-lijn niet op haar linkerzij. Van het ziekenhuis kregen we alleen elastisch bandje mee om de boel een beetje bij elkaar te houden, maar die kon mijn zus niet eens zelfstandig om doen.

En zo werd PICC Comfort in het leven geroepen. Een band die iedereen zelfstandig om kan doen, die de lijn netjes op zijn plek houdt, lekker zacht is en ruimte heeft voor een PICC-lijnpas (een soort paspoort voor de lijn). “Gelukkig ben ik goed met een naaimachine! Na het eerste exemplaar maakte ik er meer. De kleuren moesten wel bij haar favoriete jurkjes passen.

Monique ontwikkelt haar idee ook al verder. “Ik heb een speciale band gemaakt voor kinderen met een kliksysteem, klittenband is voor hen te riskant. En mensen met een PICC-lijn mogen niet zwemmen en douchen is een hele klus, dus ik zou graag een watervaste PICC Comfort willen maken.

Met de zus van Monique gaat het naar omstandigheden goed. “Er komt nog een zware operatie, maar de chemo’s zijn klaar. Ze heeft zich er doorheen gesleept door positief te blijven, met veel galgenhumor. Van huilen wordt je lelijk zei ze altijd.

Als Monique wint krijgt ze 10.000 euro startkapitaal om haar PICC Comfort te ontwikkelen. Ze doet een laatste oproep om op haar te stemmen. “Het kan nog tot en met vrijdag! Het zou voor ons de kers op de kanker zijn.

Omslagfoto: Janus van den Eijnden

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here