Ondanks het vele online shoppen houden ondernemers, die in andere steden wellicht kansloos zouden zijn, dapper stand in Haarlem. Zijn zij wellicht geïnspireerd door het verhaal van V&D-overlever Van der Pigge? Het zou zomaar kunnen. Deze winkeltjes zijn voor zowel Haarlemmers als toeristen altijd een fijne plek om een tijdje rond te snuffelen dat hopelijk snel weer kan.

Haarlemse parels

Asterix ‘Van der Pigge’ tegen de Romeinen

de V&D wilde het pand van Van der Pigge, winkel in natuurgeneesmiddelen (sinds 1849), eigenlijk weg hebben. Haar mooie, strategische plek aan Botermarkt, Grote Houtstraat en Gedempte Oudegracht was ideaal voor het concern. Maar, Van der Pigge weigerde zijn grond af te staan, waarna V&D haar pand maar om de winkel heen bouwde. De ondernemer had in deze tijd misschien nog geen verzekering of dure advocaat, maar wist simpelweg van geen wijken. Nu de V&D (en daarna ook Hudson’s Bay) het loodje hebben gelegd, neemt de status van Van der Pigge mythische vormen aan. Deze winkel is een trekpleister voor toeristen en inspireert andere ondernemers.

Britse smikkelwaar

A Taste Of Home, aan de Gedempte Oude Gracht, is ook zo’n snuffelplek – vooral als je op zoek bent naar Britse producten. Vegetarische snacks van Linda McCartney en allerlei soorten bier, conserven en andere smikkelwaar dat je elders in Nederland niet kunt krijgen. De voertaal is Engels, maar dat maakt het juist leuk: je zou spontaan je flesje New Castle Brown Ale opentrekken en nog even blijven plakken.

Talrijke Haarlemse parels

De bijzondere winkeltjes in Haarlem zijn talrijker dan een blog als deze aan kan. Nou, nog enkele tips dan: de sigarenspecialist Havana House is een must-see voor fans van sigaren, liefhebbers van de Italiaanse sferen en smaken halen hun hart op bij Biolie (dat zelf olijfolie produceert in Toscane), de winkel in bedrijfskleding Hands @ Work is eigenlijk een klein museum en Antiquariaat Hovingh is de ultieme tweedehands boekenverkoper die elke stad moet hebben.

Meer Haerlems Bodem? Check hier de video die me maakten met de jarige house-opa.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here