Tijdens het Nederlands Film Festival in 1997 wonnen de vijf actrices uit de film Broos gezamenlijk een Gouden Kalf voor Beste Actrice, een unicum. Broos, van regisseur Mijke de Jong met onder andere Adelheid Roosen, is gebaseerd op het gelijknamige toneelstuk, dat geïnspireerd is op het boek Vrouwen Decamerone van Julia Voznesenskaja.

Remake

Het Haarlems theaterplatform Project Fors heeft het filmscript weer tot theatervoorstelling bewerkt. Samen met vijf jonge Haarlemse actrices is regisseur Marcel Kragt druk bezig met het maken van deze bijzondere productie.

Broos

De zussen Lian, Leen, Carlos, Muis en Ted hebben zich teruggetrokken in een oud strandhuis om er een videoband te maken ter ere van de veertigste huwelijksdag van hun ouders. Het is vrijwel meteen hommeles tussen de dames. Marcel Kragt: “Het is heel herkenbaar om te zien dat de ruzie in één tel kan omslaan in hysterische zussenhumor, die net zo snel weer omslaat in verdriet.”

Een familiegeheim

Tussen de liedjes, sketches en ruzies door, wordt ook oud zeer uitgepraat. Er komt een groot geheim ter sprake, waar de zussen al enige tijd mee worstelen: vader blijkt ooit anderhalf jaar lang verdwenen te zijn geweest. Een ‘geheim’ waar iedereen verschillende gevoelens bij heeft. De zussen reflecteren met elkaar op hun jeugd, hun liefdes, hun carrière en het krijgen van kinderen. De voorstelling toont de liefdevolle band die de zussen met elkaar hebben, maar laat ook zien hoe kwetsbaar familierelaties zijn en hoe gevoelig sommige zaken liggen.

Broos

Jubelstemming rond Broos

Eind jaren negentig werd de film Broos positief ontvangen en gelauwerd vanwege authentieke dialogen en sterk spel. Voor de theaterversie van Broos biedt het filmscenario een prima uitgangspunt. “Maar we gaan niet gewoon het filmscript spelen, dat zou te makkelijk zijn,” vervolgt de regisseur. “We maken een eigen theaterversie van het verhaal met de vijf zussen, maar verliezen het aspect van gefilmd beeld niet uit het oog.”

Broos, een intieme, muzikale theatervoorstelling, gaat over rivaliteit in een gezin, het recht om te zwijgen, maar ook de behoefte aan verbondenheid. Het verhaal wordt verteld met een flinke dosis humor, multimediale ingrediënten en vijf ijzersterke actrices: Maria Eldering (De Viooldiva’s), Evelien Hofhuis en Myrthe Strik (TG Eglentier), Danique de Waal en Maaike Wijngaarden (theatercollectief Garp). De voorstelling is te zien in het Haarlemmerhout Theater op 24, 25 en 26 april 2019. Kaarten zijn te reserveren via de website van Project Fors.

Meer Haerlems Bodem? Lees het artikel over de jublieumeditie van de koorbiënnale.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here