De Stadsschouwburg is bijna honderd, dit wordt groots gevierd. Van 23 t/m 28 september staan er tijdens de Bonte Gala avond bekende Haarlemse artiesten op het feestelijke toneel. Patrick Stoof is de regisseur van de feestelijkheden.

De tent wordt op zijn kop gezet

“We gaan de tent op zijn kop zetten,” zegt regisseur Patrick Stoof lachend. “Ze noemen mij de dompteur. Maar wat ik vooral ga doen is van de Bonte Gala Avond één geheel maken. Het zijn giganten: Brigitte Kaandorp, Erik van Muiswinkel, Veldhuis & Kemper, Mylou Frencken en Jan J. Pieterse. Aan mij om die talenten te verenigen en de chemie tussen hen aan te wakkeren zodat ze elkaar gaan bellen met ideeën.” Zoveel verschillende artiesten en stijlen bij elkaar, biedt unieke kansen voor onverwachte combinaties, omdat ze normaal niet met elkaar op een podium staan. Stoof: “Zeker. Jan J. Pieterse is al buurman van de schouwburg, dus dat is een mooie rol voor hem. Kan hij af en toe ‘inbreken’ in de revue van de anderen.”

Brief aan burgemeester en 250.000 gulden

Het begon allemaal in mei 1914 met een anonieme brief op de mat bij de toenmalige Haarlemse burgemeester Sandberg. Daarin stond een voorstel voor een schenking van 250.000 gulden voor de bouw van een nieuwe schouwburg. Op 30 september 1918 werd de Stadsschouwburg aan het Wilsonplein uiteindelijk geopend. Na honderd jaar reden voor een jubileumseizoen.

Lol en inhoud komen samen

Dat begint op 23 en duurt t/m 28 september en start met Bonte Gala Avond. Stoof: “Er zullen zeker bekende acts en liedjes voorbij komen – Kaandorp heeft bijvoorbeeld aangegeven dat ze bereid is om ‘Ik heb een heel zwaar leven’ te zingen – maar het moet ook over Haarlem en de 100-jarige Grand Old Lady gaan. Het mooiste is als lol en inhoud bij elkaar komen. Remco Veldhuis zei het mooi: ‘Als we koks zouden zijn, krijg je fusion vanwege de onverwachte samenwerking én individuele topgerechten.’ Mijn doel is om
er een bruisend feest van te maken. We gaan de tent op zijn kop zetten.”

Feestelijk jubileumseizoen

Het theaterseizoen 2018-2019 staat in de Haarlemse Stadsschouwburg in het teken van het 100- jarig jubileum:
23 t/m 28 september 2018 de Bonte Gala Avond
5 t/m 7 oktober De Krijtkring van de Toneelmakerij
19 december 2018 t/m 6 januari 2019 een nieuwe versie van de familievoorstelling Scrooge
25 november 2018 en 24 februari 2019 leesvoorstellingen van Toneelgroep Centrum
25 t/m 27 januari 2019 De dertiende rij van de Haarlemse Theatermakers
14 t/m 22 juni 2019 De Week van Freek.
Meer info: www.theater-haarlem.nl/jubileum

Wat Perspremière Bonte Gala Avond
Datum Zondag 23 september 2018
Aanvangstijd 20.15 uur

Locatie Stadsschouwburg, Wilsonsplein 23, 2011 VG Haarlem

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here