Joris is 29 jaar en woont sinds 10 jaar in Haarlem en daarvoor in Heemstede. Hij werkt al jaren in de horeca en is sinds 2014 lid van D66, voor wie hij begin dit jaar voor het eerst op de kieslijst stond. Joris heeft enkele weken geleden zijn tweede tattoo laten zetten: Het wapen van Haarlem. Dat is nogal wat, als je beseft dat hij geboren werd in Heerlen. Daar hoor je echter niks meer van. Hij is zo ‘ver-Haarlemst’ dat iemand bij zijn inschrijving voor de partij hem vroeg of hij zijn geboorteplaats niet verkeerd had geschreven.

Tattoo na de chemo

Zijn eerste tattoo zit op een gekke plek: binnenkant bovenarm, vlak onder de oksel. “Het is een Corona Civita.” legt Joris uit: “Een onderscheiding die hooggeplaatste Romeinse legerofficieren kregen als erkenning dat zij een leven hadden gered. Ik heb hem laten zetten toen ik van mijn oncoloog hoorde dat ik schoon was. Dit is de plek waar ze mijn chemo mijn lichaam in lieten gaan” Joris heeft als gevolg de diagnose zijn opleiding Media informatie & Communicatie niet af kunnen maken. Geen probleem. Joris is een man met een missie en een geboren entertainer. Die komt er wel. Je kunt gewoon niet om hem heen.

Social media?

Zijn nieuwste tattoo-aanwinst was eigenlijk bedoeld om te zetten wanneer hij verkozen was als gemeenteraadslid. Dat lukte hem nét niet, maar is nu wel schaduwraadslid. Daar baalde hij best van, aangezien hij echt graag een taak wil als volksvertegenwoordiger van Haarlem. Toen hij enkele jaren geleden een ledenvergadering bijwoonde stelde hij de vraag waarom er voor de campagne geen gebruik werd gemaakt van social media. Men keek hem niet-begrijpend aan. De gemeenteraad bleek namelijk voor een groot deel te bestaan uit ambtenaren en juristen. Joris zag weinig terug van de mensen uit de stad: de docent, de kleine ondernemer, de student of de kunstenaar. In plaats van af te haken besloot hij een actieve rol te gaan spelen op het Haarlemse politieke toneel. De liefde voor Haarlem maar ook voor de democratie gaat diep bij Joris en D66 vertaalt zijn idealen precies: een liberale insteek maar met gevoel voor eigen verantwoordelijkheid.

Zijn tatoeage van het stadswapen draagt ook een dubbele boodschap: zijn liefde voor Haarlem aan de ene kant en een daad van recalcitrantie aan de andere kant. Politici hebben namelijk doorgaans geen tatoeages. Behalve Joris.

Haarlemse Tattoo - Joris Krouwels
“Sommige mensen hebben er een van hun schatje; ik heb er een van mijn stadje”

De provincie uit

De tattoo is gezet door een 24-jarige uit Scheveningen: Pernille Overkamp. Joris kan wel lachen om de ironie dat hij naar een andere provincie is gegaan voor zijn typisch Haarlemse tatoeage. “Een goede vriendin van mij had haar gevonden via Instagram en een tattoo laten zetten in deze stijl. Dat vond ik zo mooi dat ik ook voor haar heb gekozen voor dit wapen. De versieringen er omheen zijn helemaal haar stijl. Ze maken van een bestaand beeld toch iets unieks.” En nu tattoo twee een feit is moet hij erkennen dat het virus hem ook wel gegrepen heeft. Er staan dus nog twee tattoos op de planning: een uitlijning van de Bavo (zoals de lampjes die in de winter in de stad hangen) en, omdat hij principieel anti-auto is, een fietsje op zijn enkel dat je alleen ziet wanneer zijn broek tijdens het trappen steeds even omhoog gaat. Typisch Joris.

Klik voor meer info over het werk van Joris bij D66 in Haarlem of de tattoo’s van Pernille Overkamp. Voor andere Haarlemse Tattoo Stories klik je hier.

Heb jij een ‘Haarlemse’ tattoo of ben je een Haarlemse tattoo-artist en wil je je verhaal vertellen, neem dan contact op met onze redactie. 

Fotografie: Hans Palmboom

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here