WakaWaka maakt producten die op zonlicht werken en die stroom en/of licht leveren. Deze producten zijn niet alleen ontwikkeld voor de reguliere consument, maar zijn er ook om het leven van mensen in ontwikkelingslanden te verbeteren. WakaWaka is gevestigd in Haarlem en heeft daarnaast een kantoor in Kigali (Rwanda) en in New York. Onlangs startte het bedrijf haar tiende crowdfunding-campagne, en met succes.

Missie
‘Share the Sun’, dat is het motto van WakaWaka. De onderneming noemt zichzelf een social enterprise: een bedrijf waarvoor de sociale missie belangrijker is dan winst maken. Deze sociale missie heeft betrekking op mensen die in gebieden wonen waar ze geen toegang tot elektriciteit hebben. Dit zijn er wereldwijd meer dan een miljard. Het feit dat zij niet over stroom beschikken, heeft grote economische en sociale gevolgen. Als verlichting gebruiken zij bijvoorbeeld kaarsen en kerosine-lampen; lichtbronnen die veiligheids- en gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Tot nu toe maakten onder andere vluchtelingen uit Syrië, ex-kindsoldaten in Nigeria en slachtoffers van de aardbeving in Nepal al gebruik van WakaWaka-producten.

WakaWaka

Producten
De producten waar het bij WakaWaka allemaal om draait zijn de WakaWaka Light, de WakaWaka Power+ en de WakaWaka Base 10. De WakaWaka Light is een kleine solar-lamp, die na één dag opladen tot 80 uur licht geeft. De WakaWaka Power+ is een oplader en (zak)lamp in één, die bijvoorbeeld geschikt is voor het opladen van een telefoon. De WakaWaka Base 10 heeft een groter zonnepaneel en levert genoeg energie voor het opladen van meerdere smartphones of voor ruim een week lang licht.

WakaWaka
Financiering

In plaats van voor een traditionele zakelijke lening van de bank, heeft WakaWaka gekozen voor crowdfunding. In haar vijfjarig bestaan zette WakaWaka al negen crowdfunding-campagnes op, die allemaal slaagden. Onlangs werd de tiende campagne gelanceerd, die dankzij een trouwe achterban ook meteen succes had: na 72 uur was al 85% van het streefbedrag van €400.000 opgehaald en inmiddels is dit streefbedrag zelfs al overschreden. Wie via deze campagne in WakaWaka investeert, leent een bedrag uit dat uiteindelijk met rente zal worden terugbetaald. Deze methode, ook wel ‘crowdlending’ genoemd, wordt ook gehanteerd door crowdfunding-platformen als Funding Circle. Kenmerkend voor de leningen die aan WakaWaka verstrekt worden, is dat ze converteerbaar zijn; investeerders kunnen ervoor kiezen hun lening om te zetten naar aandelen.

Camille van Gestel, die samen met Maurits Groen co-CEO en co-founder van WakaWaka is, vertelt: “We willen onze distributie in Europa, Oost Afrika en de Verenigde Staten versterken en de opbrengsten van de crowdfunding gebruiken om onze producten verder te ontwikkelen. Zo hopen we nóg meer mensen die het nodig hebben van licht te kunnen voorzien. Voortbouwend op dit succes, lanceren we nu onze tiende crowdfunding campagne waarbij we onze crowd, de ‘Agents of Light’, de mogelijkheid bieden om mee te ondernemen en te investeren in het succes van de missie om de wereld van licht te voorzien.” In 2013 sprak Van Gestel op TEDxHaarlem over WakaWaka. De video die hiervan gemaakt is kun je op deze pagina bekijken.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here