In het Leidsch Dagblad (of all papers!) is te lezen dat er in Haarlem reeds een verbod is ingevoerd op het ‘rondlopen met een koeltas’. Dit verbod is opgenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). De koeltassen worden veelvuldig door winkeldieven gebruikt omdat de isolatielaag er voor zorgt dat deze de detectiepoortjes van een winkel kunnen passeren zonder dat het alarm afgaat.

“Ik doe dit op verzoek van de politie. Als het niet werkt, halen we het artikel er weer uit.” Aldus Burgervader Schneiders.

Tweede regel
De politie en APV deden een verzoek tot het opnemen van dit verbod, omdat tot nu toe op straat geen grondslag was om mensen met een koeltas aan te houden. “Wat de schroevendraaier is voor een inbreker, is de koeltas voor de winkeldief” vertelde burgemeester Bernt Schneiders deze week uit aan het bestuur. Om te voorkomen dat iedereen die met een koeltas door de stad loopt verdacht is, is er een tweede regel opgenomen die voorschrijft dat de politie voordat zij sommeert een tas te openen, zij een vermoeden moeten hebben dat de tas is gebruikt voor winkeldiefstal.

De politiek heeft uiteraard een mening. De SP en de VVD vinden dat ‘het in bezit hebben van een koeltas’ geen verdenking met zich meebrengt. Het gaat er ook om wie die tas bij zich draagt. Volgens de twee partijen begeeft de politie zich snel op het racistische vlak als zij alleen op uiterlijkheden let.

Ga jij toch met je koeltas de straat op, reken er dan op dat je een uur of vier op het bureau moet blijven voor verdere afhandeling. Het is daar best gezellig hoor en ze hebben lekkere koffie, maar geen goeie koppen!

Bron: Leidsch Dablad

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here