Bij Haerlems Bodem zijn we dol op koffie en dat is Mogador (mede) eigenaresse Anna Houlich-Jonker opgevallen. Zij nodigde ons uit, samen met andere influencers, voor een baristacursus die werd gegeven door Jan Dorresteijn.

Het was een speciaal gevoel om na sluitingstijd nog toegang te hebben tot de koffiebar en niet zomaar eentje, Mogador aan de Botermarkt is een plek die iedere koffieliefhebber kent. We namen plaats aan tafel met andere influencers, een leuk gezelschap vrouwen met onder andere De Koffiemeisjes, Haarlem City Blog en de twee zussen achter Uit Pauline’s keuken. Onze ogen waren gericht op trainer Jan, die de avond begon met informatie over koffie.

Geen bonen maar pitten

Het eerste leuke weetje dat we hebben geleerd, is dat koffiebonen eigenlijk geen bonen zijn, maar pitten van een steenvrucht. Deze vruchten groeien aan planten in landen rond de evenaar. De lengte en de grond waarin de plant groeit heeft invloed op de smaak van de koffie. Bij koffie uit Zuid-Amerika proef je chocolade en noten en koffie uit Afrika is fruitiger en bloemig van smaakt. Koffie uit Azië dan? Dat is bitterder en kruidiger. Handig om te weten voor de volgende keer als je bij een koffietentje bent.

Haerlems Bodem deed koffiecursus

Proeven en koffie zetten

Tijdens de cursus kregen we niet alleen informatie, maar werden ook alle soorten koffie geproefd. Nog een weetje: ook het wel of niet wassen van de bonen heeft invloed op de smaak. Ook leerden we het verschil te herkennen tussen licht, medium of donker gebrand. Wist je trouwens dat ze bij Mogador constant koffie aan het proeven zijn? De drukte in de zaak en de veranderde warmte heeft ook invloed op de koffiesmaak. Wij mochten uiteraard ook koffie zetten, met een koffiemachine waarvan er maar twee in Nederland zijn. Dat is nog eens specialty coffee.

Goodiebag

Tegen het eind van de cursus zaten we gezellig te kletsen met een eigen gezet kopje koffie en stukje taart. De avond was goed verzorgd en met meer kennis over koffie, foto’s, nieuwe vrienden verlieten we het koffietentje. Jij kan trouwens ook zo’n leuke cursus volgen. Handig als je misschien net een nieuw espressoapparaat hebt aangeschaft of met een groep voor de fun. Mailen kan naar: info@mogadorcafe.nl

Fotografie: Sandra Reeb-Gruber

Wil je weten waar je goede wifi en taart hebt? Lees dat in het Lijstje van Loes.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here