De Verhalenmakers willen mensen lokaal en wereldwijd verbinden door verhalen. Dit doen ze door een podium te bieden voor zoveel mogelijk verschillende verhalen, gemaakt door mensen uit alle hoeken van de stad. Haerlems Bodem ondersteunt ze daar graag bij en presenteert iedere maand een ander, verrassend verhaal.

App een eind op!

“Last van socialbesitas”

Deze term las ik een tijd geleden in een tijdschrift en, zoals het een goed hypochonder betaamt, dacht ik direct: “Dat heb ik!!” En zodra het een aandoening is, heb je het volste recht te gaan zoeken naar een medicijn nietwaar? In dit geval dus: direct mijn iPhone in de wc kieperen.

Socialbesitas is de stress die voortkomt uit overmatig sociaal contact en onbegrensde bereikbaarheid via de smartphone, tablet en computer. Even een illustratie:

Wakker worden

6:37 uur: een vriendin die altijd lekker vroeg uit de veren is, stuurt je een appje dat ze het erg gezellig vond de vorige avond. (die doordeweekse avond waar je per persoon een fles wijn hebt weggewerkt; hoe kan ze in Godsnaam nu al wakker zijn?!?!)
6:50 uur: je checkt Facebook (je bent nu toch al wakker). Kaatje, Fientje en Marietje zijn jarig. Wie was Marietje ook al weer? Whatever. “Happy Birthday!” “Gefelicitaart!” “Maak er een fijne dag van!!” (extra uitroeptekens voor meer effect)
7:20 uur: collega laat via de groeps-app van het bedrijf weten dat ze wat later is want de hond moet naar de dokter. De hond heeft de hele nacht liggen spugen en ze willen weten of hij misschien een giftige grassoort heeft ingeslikt. Vervolgens een selfie van de hond en de betreffende pruilende collega.
7:21 uur: andere collega reageert en zegt dat de hond misschien een bacterie heeft opgelopen uit het zwemmeertje. Dat had haar hond laatst ook namelijk.
7:22 uur: de eerste collega reageert en zegt dat het zwemmeertje toch ieder jaar getest wordt op blauwalg?
7:23 uur: de andere collega reageert en zegt dat dat wel zo is maar dat er ook andere bacteriën in het meertje zitten waar niet op getest wordt omdat het niet schadelijk is voor mensen maar dat haar hond er wel ziek van werd.
7:24 uur: baas reageert en vraagt of collega 1 wel op tijd is voor het overleg om 10:00 uur omdat er een mailing de deur uit moet die dag en er nog akkoord bereikt moet worden over de definitieve tekst.
7:25 uur: collega 1 beaamt op tijd te zijn en zegt dat ze nu moet rennen omdat de hond weer begint te spugen.

Op kantoor

9:35 uur: (achter je bureau met brak hoofd) Mailtje van je moeder: of je al hebt gekeken waar jullie met de kerstdagen naar toe willen gaan voor de jaarlijkse stedentrip. Zelf dacht ze aan Belgrado want ze had van een vriendin gehoord dat het daar echt prachtig is in de winter en dat het, behalve de reis zelf, ook helemaal niet duur was.
9:39 uur: mailtje teruggestuurd naar moeder dat je nog niet hebt gekeken maar dat Belgrado je een ‘bijzondere’ bestemming lijkt. Londen is trouwens ook altijd leuk met de kerst.
11:02 uur: vriendin appt dat ze haar baas wil vermoorden. Die hufter heeft haar tijdens een overleg in bijzijn van een nieuwe internationale klant in het Engels gezegd dat ze zich misschien eerst nog even wat meer op het onderwerp moet inlezen voor ze haar ideeën op tafel legde. Ze vraagt of ze je mag bellen.
11:04 uur: je appt dat je nu even niet vrijuit kan bellen maar dat je haar om half één even belt wanneer je pauze hebt.
14:19 uur: je checkt even je mail en je gooit 12 nieuwsbrieven ongelezen weg van Greenpeace, Groupon, Vakantieveilingen, drie willekeurige winkelketens en de stadsschouwburg. De mails van de Albert Heijn Bonusaanbiedingen en van de Staatsloterij bekijk je wel even vluchtig want…je weet maar nooit.
15:20 uur: De vriendinnen-appgroep begint als een krankzinnige te ‘bliepen’. De telefoon staat op stil maar het ontgaat je collega’s niet dat hij bijna van je bureau aftrilt. Zonder daadwerkelijk je telefoon op te tillen werp je een blik op het scherm om te zien wat er aan de hand is. Het betreft de weekendplanning voor komend weekend (hallo! Het is woensdag!): waar gaan we heen, wie gaat er mee, mag de partner ook mee en gaan we eerst nog wat drinken bij die-en-die thuis? Je besluit even naar de wc te gaan met de je telefoon en geeft door dat jij pas om 20:30 uur in de stad kan zijn omdat je moeder eerst nog langskomt om te praten over de stedentrip. Je ziet ze dus daar wel.
16:45: vriendin appt om je te bedanken voor je luisterende oor (pauze doorgebracht kauwend op brood met telefoon tussen oor en schouder geklemd en instemmend ‘mmm’-end op haar woedende relaas). Ze vraagt of je vanavond nog zin hebt in een borrel. Je liegt en zegt dat je je niet zo lekker voelt. Ze biedt aan om dan naar jou te komen om lekker samen een filmpje op de bank te kijken (wat nooit lukt omdat de hele film ongezien afdraait terwijl je vriendin doorpraat over haar laatste date en de problemen met haar moeder).
Je vraagt je even af wat vervelender is: nu afspreken terwijl je moe en chagrijnig bent of het uitstellen en dan moeten opzien tegen volgende week wanneer ze op de bank haar hart uitstort over haar laatste date en de problemen met haar moeder? Je kiest voor het laatste en spreekt af voor volgende week. Alleen jammer dat nu je plan om je agenda volgende week nu echt eens helemaal leeg te laten, weer niet van de grond komt.

Weten hoe dit afloopt? Lees verder bij De Verhalenmakers

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here