Het Haerlemsche Helden Festival  schenkt met recht aandacht aan de getalenteerde Haarlemse muziekscene. Denk aan Rilan & The Bombardiers, Chef ‘Special, Niels Geusebroek en natuurlijk nieuwbakken Singer/Songrwiter Michaël Prins. Allemaal muzikanten van formaat en dit is nog maar een greep uit de Haarlemse poel van talenten. Het festival wordt sinds twee jaar georganiseerd en de derde editie vond afgelopen zaterdag plaats in het Patronaat. Haerlems Bodem was erbij.

De Grote Zaal, Kleine Zaal en het café waren podium voor een diverse line-up aan Haarlemse muzikanten. Net als op een ‘echt’ festival kon het publiek switchen tussen de podia om hun favoriete artiesten te zien optreden. Dit betekende wel dat je de planning van de avond goed in de gaten moest houden. Gelukkig hingen door het hele pand timetables, dus hoefde je niets te missen. Bovendien zat er tussen de optredens een half uur pauze, zodat je van zaal kon switchen of een sigaretje kon roken.

The_Sirenes          Daan_Speelman

In de Grote Zaal was een alternatief podium gebouwd van hout, welke vlak voor het grote podium stond. Waarom ze dit hadden gedaan is ons een raadsel. Het zal iets te maken hebben met het, voor deze avond te grote, speelvlak van het bestaande podium. Maar dit houten ‘geval’ zag eruit als een zelfgemaakt podium op de bonte avond van Groep 8. Hiermee sloeg het Patronaat volgens ons de plank behoorlijk mis….

Ook qua geluid was er ruimte voor verbetering. Met name in de Grote Zaal. Stond je bij de bar, waar toch de meeste mensen stonden, dan kon je wel iets zien, maar des te minder horen. Daarvoor moest je echt bij het podium staan. Mensen die bij de bar bleven, kletsten vrolijk weg en zo werd de Grote Zaal het toneel voor een avondje uit met vrienden en bekenden.  Het draaide om drank, leuke gesprekken en goede achtergrondmuziek. Niet echt bevredigend voor de artiesten op het podium. Michaël Prins besloot om die reden zijn optreden vroegtijdig af te breken. Nadat er geen gehoor was gegeven aan zijn verzoeken om op te houden met praten en te genieten van zijn muziek, vond hij het wel welletjes en verliet hij het podium. Je kunt je afvragen of het hem siert. Maar wij denken dat als het geluid goed was geweest, alle aandacht zeer waarschijnlijk naar hem was uitgegaan.

Nina_Laura_Bombardiers          Rilan_Bombardiers_02

Zo slecht als het geluid was in de Grote Zaal, zo goed was het in de Kleine Zaal. Ook de ruimte hier paste wat ons betreft beter bij de avond. Met het aantal gasten was de Kleine Zaal namelijk wel vol te krijgen. Rilan & The Bombardiers zetten deze zaal op z’n kop. Ter vergelijk: even daarvoor  hadden Nina & Laura (twee van The Bombardiers) opgetreden in de Grote Zaal waar ze amper gehoord werden. Ook Guild of Stags (bestaande uit alle mannelijke bandleden van Krezip en een Engelse zanger die tegenwoordig in Haarlem woont), speelde in de Kleine Zaal het spreekwoordelijke dak eraf.

guild-fix700test

In het café was het geluid af en toe wat oorverdovend, maar qua sfeer zat het goed! Het blijft toch leuk om in de kroeg een band of artiest op een klein podium achterin het etablissement te zien optreden. Een aantal artiesten was helaas geveld door de griep. Niels Geusebroek lag ziek op bed en Daan Speelman moest het doen zonder broer Joost.

Het leuke van dit festival is de diversiteit aan artiesten. Het Patronaat is een poppodium waar vele (grote) bands en artiesten inmiddels hebben opgetreden. Dat het op deze avond zo slecht geregeld was in de Grote Zaal is dus een belangrijk aandachtspunt voor de organisatie. Wij kunnen alleen maar hopen dat zij dit voor volgend jaar oplossen. Want een festival met alleen maar Haarlemse toppers, daar zijn wij altijd voor in!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here