Het was heerlijk Haarlems, afgelopen zaterdag in Patronaat. Dertien over het algemeen Haarlemse bandjes stonden afgewisseld in de kleine zaal en het café en overtuigden het thuispubliek van hun kunnen. Van singer-songwriter tot rap, van gitaren tot dance. Het kon dan ook niet anders dan dat Haerlems Bodem erbij was voor een sfeer- en fotoverslag.

Keuzes

We kunnen niet alles zien vanavond dus dat gaan we ook zeker niet proberen. Het voornemen is nobel, zeker als je kijkt naar de ijzersterke programmering vanuit onze thuisstad. Maar we zullen moeten kiezen. We trappen de avond af met het laatste stukje Coyote House in het café. De band liet via social voorafgaand aan het optreden weten dat het de laatste gig in Haarlem zou zijn omdat ze ermee gaan stoppen. Voor dit laatste optreden van de band en het eerste optreden van de avond is de zaal al redelijk gevuld. Muzikaal een prima bandje en de frontman heeft een fijne stem. Jammer dat we er niet meer van gaan horen maar de zanger is duidelijk, zijn slotwoorden waren: “Wij zijn Coyote House, wij zijn er klaar mee.”

Het was voor de organisatie niet heel gemakkelijk om een passend tijdschema voor de avond te maken, daar een aantal bandjes ook nog meedoen aan de Popronde. Zo spelen de mannen van Tony Clifton al vroeg op de avond omdat ze daarna door moeten naar Zwolle. Gelukkig staan de bandleden van Mantra en Coyote House vooraan om het nog wat opstartende publiek te enthousiasmeren. Tony Clifton gaat er vanaf het begin vol voor, zoals we van ze gewend zijn. Een strakke set die steeds beter wordt naarmate ze meer speeluren maken en ook al komen ze officieel niet uit Haarlem, we eigenen ze ons graag toe als Haerlemsche helden. 

Ouder(s)

Het publiek deze avond is zeer divers. Van vrij jong en bevriend met de bandjes tot wat ouder en in sommige gevallen ook letterlijk ouders van de bandleden. Zo’n optreden in je eigen stad is toch laagdrempelig voor bekenden om te komen kijken. Mooi om te zien hoe stoere jongens na het optreden van het podium komen en trots geknuffeld worden door hun moeder.

Dat het een heel betrokken publiek is, is ook goed terug te zien bij de verrassing van de avond: Veld 23. Bij dit rapperscollectief bestaande uit vier Haarlemse rappers was de kleine zaal vanaf het begin goed vol. Veld 23 heeft twee weken geleden een mixtape uitgebracht die via Spotify te streamen is. Sommige nummers zijn al meer dan 100.000 keer beluisterd en overduidelijk ook door een deel van het publiek want vooraan staan hardcore-fans mee te zingen en te rappen. Er wordt gedanst, gelachen en gefilmd met telefoons. Hou dit in de gaten, hier gaan we ongetwijfeld nog meer van horen.

Haarlem town

In het kader van even totaal iets anders lopen we door naar het café. The Irrational Library Band is zoals verwacht en daardoor een fijn thuiskomen. Het café is dan ook goed gevuld, frontman Joshua Baumgarten is enthousiast en ze geven een korte maar krachtige show weg. Halverwege de set springt de Joshua zelfs nog even in het publiek om mensen aan het dansen te krijgen, duidelijk op z’n gemak in z’n thuisstad.

Dat het Haarlemse tintje dat nodig is om een “Haerlemsche Held” te zijn, ruim genomen mag worden bewijst Alaska Pollock. Als de band een prachtig verlicht podium opstapt grapt de zanger: “Wij zijn Alaska Pollock, wij neuken in Haarlem en jullie met ons.” De band bestaande uit drie man speelt een fijne, redelijk rustige set van alternatieve popmuziek met veel elektronische invloeden in een sfeervolle setting. 

We lopen nog voor de laatste keer deze avond naar het café voor de mannen van TV Wonder. Met Geertruida als label zeker als Haerlemsche helden te bestempelen. De experimentele gitaarmuziek komt goed tot z’n recht op het wat donkere blauwverlichte kleine podium en de ruimte stroomt gedurende het optreden steeds voller. Het is dat we Mantra willen zien anders waren we zeker de hele set gebleven.   

Klap op de vuurpijl.

Dan is het dus de beurt aan Mantra waarbij op alle mogelijke manieren duidelijk wordt dat ze spelen in hun thuisstad. De bandleden hebben rustig thuis gegeten en de gitarist stapte eerder die avond met z’n longboard de backstage in omdat z’n fiets stuk was. Net zo makkelijk. Vanavond spelen ze voor een enthousiast meezingend publiek de meeste nummers van hun EP Merdeka en de nieuwe single die eind oktober uitkomt. Ook kondigen ze direct hun volgende optreden in het Patronaat aan, namelijk op 28 december 2017 samen met de band Palmsy, samenvoegend Palmtra genoemd. “En deze keer mogen we door tot 4.00 uur!” roept de drummer vanaf het podium. Als dat geen feestje wordt…

Wij sluiten de avond in stijl af met het zeskoppige Radio Eliza. De band is duidelijk klaar om feestje te bouwen en gaat vanaf het begin vol gas. Het publiek zingt en danst mee en de sfeer is goed en gezellig. De frisse liedjes doen het goed op dit tijdstip en ook bandjes die eerder op de avond gespeeld hebben dansen lekker mee, het samenhorigheidsgevoel is groot. Mooi om te zien dat de bandleden van verschillende bandjes onderling het zo goed met elkaar kunnen vinden en elkaar ook supporten in wat ze doen. 

Voor ons is het tijd de Haerlemsche Helden achter ons te laten voor de laatste uurtjes in de nacht. We hebben een heerlijke avond gehad en kunnen concluderen dat Haarlem als muziekstad weer goed en breed vertegenwoordigd is, met recht trots op “onze” helden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here