“Natuurlijk hebben we ons weleens teruggetrokken om ons op muziek te focussen, maar dan kies je ervoor. Dat hutje op de hei moet een bewuste keuze zijn, een moment van sociaal isolement waar je zelf voor kiest. Nu kónden we niets ontvluchten, zaten we allemaal verplicht in isolement. Dat maakt je murw. We hebben ook geen muziek gemaakt; als er geen input is, komt er geen output.” Marijn van der Meer en Jorrit Kleijnen, de frontmannen van HAEVN, staan in Caprera en kijken uit over de lange rijen lege stoeltjes. Ze zouden in augustus twee uitverkochte shows doen. Alle plannen gingen in de vrieskist.

HAEVN

“We stonden hier precies een jaar geleden en hadden er vreselijk veel zin in terug te keren. Alles is doorgeschoven naar volgend jaar, al kijken we voorzichtig of we in aangepaste vorm nog optredens kunnen doen. Voor ons is dat nog best lastig, want de sound van HAEVN is een totaalklank én plaatje van een omvangrijke band met een strijkkwartet en zelfs een specifieke lichtshow. Als je een van die elementen weglaat, voelt het voor ons niet als HAEVN. Wat dat betreft hebben we de wendbaarheid van een olietanker”, grapt Jorrit. “Toen we gevraagd werden bij DWDD en cover van David Bowie te spelen, hebben de dat ook niet gedaan. Op zo’n moment wil je naast een eerbetoon geven ook laten horen wie je zelf bent. Met zijn tweetjes aan tafel met een cajon en een steelguitar is voor ons niet de representatie waar HAEVN voor staat.”

Berghut

Marijn vertelt dat de eerste gedachte in maart was: de coronacrisis geeft ons de tijd en de rust om ons nieuwe album af te maken. “Maar dat lukte gewoon niet. Een totaal gebrek aan sociale interactie doet iets met je inspiratie. Daar komt bij dat ook wij elkaar niet konden zien. Dan mis je de interactie en de dynamiek van de band die nodig is om elkaar te stimuleren.” Jorrit vult glimlachend aan: “Dit was zo nieuw, dat ik de hele dag de site van de NOS volgde. En elke keer weer refreshen om te zien of er al nieuwe berichten waren. Dan is het best lastig het introspect te creëren dat je nodig hebt voor het creatieve proces van songs schrijven. Hadden we deze crisis op een andere manier kunnen aanpakken? Zeker. En zeker nu we weten hoelang het allemaal duurt en hoe groot de impact is. Hadden we dat aan het begin geweten, dan zouden we tegen elkaar gezegd hebben: verman je en doe maar net alsof je in die berghut zit.”

“Onze muziek heeft meer impact als het regent”

Inmiddels is het vermannen wel gekomen. Marijn: “De vanzelfsprekendheid der dingen werd op losse schroeven gezet. We beseften: niets gaat vanzelf, ook HAEVN niet. We hadden een vlotte start, onze tweede show ooit was in de grote zaal van Paradiso, en onze muziek werd snel opgepikt. Ook wij zijn teruggeduwd door de coronacrisis en dat is misschien wel goed. We beseffen daardoor des te meer wat we hebben neergezet in korte tijd.” Jorrit: “Ik dacht: you better use this! Zie het als het begin van een schans in plaats van het begin van de weg omlaag. Ik vind het zelfs mooi. Onze reboot komt in de herfst, waardoor mensen ons nieuwe album niet meer kapot kunnen draaien tijdens hun zonnige autorit naar het zuiden. We komen straks uit in een ander jaargetijde met een andere sfeer. Een sfeer die ons wel past, want ik denk dat onze muziek meer impact heeft als het regent.”

HAEVN

Flirten

Nu de maatregelen langzaam versoepelen, durven de heren ook weer vooruit te kijken. “Als er straks vijftienhonderd mensen voor ons zitten en wij de pluggen insteken… Dat wordt harder kippenvel dan ooit.” Marijn straalt als hij eraan denkt: “Daar is zelfs een nieuw level bijgekomen, een extra dimensie voor artiest en publiek omdat je hongerig bent naar elkaar.” Jorrit vergelijkt het met flirten: “Dat is altijd een complex proces geweest, maar dat wordt straks ook sneller. We hebben zoveel gemist, we willen elkaar weer vasthouden. Dat is het gevoel dat de muzikant en zijn publiek ook hebben.”

Meer muziek? Check hier de exclusieve voorpremiere van once were brothers met Yorick van Norden

Fotografie: Peter van Heun

Tekst: Sander Grip

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here