De gemeente Haarlem wil na het uitbreiden van het autoluwe gebied in de binnenstad ook een proef gaan houden met het weren van bakfietsen. De proef start in oktober van dit jaar, na een half jaar wordt er geëvalueerd. Volgens de gemeente ondervinden veel ondernemers en bewoners te vaak hinder van de tweewielige gevaartes.

Bakfietsen weren in binnenstad

Gevaarlijk 

Het plan behelst een verbod op bakfietsers tijdens winkeluren in onder andere de Gierstaat, Zijlstraat, en op Grote Markt en Botermarkt. “Je mag nu niet fietsen tijdens winkeluren in de Grote Houtstraat, Barteljorisstraat en Jacobijnestraat, deze lijn willen we doortrekken voor bakfietsen,” aldus Thea Rodenburgh, persvoorlichter van de gemeente. De hoeveelheid bakfietsen in het centrum is de afgelopen jaren exponentieel gestegen, wat al meerdere malen tot vervaarlijke taferelen en zelfs ongelukken heeft geleid. Volgens de gemeente is de huidige situatie echt onhoudbaar. Ook ligt het plan in lijn van het college om de binnenstad weer zoveel mogelijk in historische staat te krijgen. “Het liefst zouden we terug willen naar een tijd met koetsen, autopetten en vélocipèdes, maar dat zit er waarschijnlijk niet in,” zegt Thea.

P-Bakfiets: twee vliegen in een klap

Bakfietsen weren in binnenstad
Het verkeersbord

Mensen die met hun bakfiets naar de stad komen, kunnen deze parkeren in de speciaal daarvoor nieuw ingerichte parkeerplekken. “Sinds het autoluwe gebied in de binnenstad is uitgebreid, worden deze auto-parkeerplekken niet meer gebruikt,” vervolgt Thea. “Door deze plekken een nieuwe bestemming te geven slaan we twee vliegen in een klap.”
Haarlemse horeca-ondernemer M. Hakkes reageert verrast op de plannen: “Ik moet zeggen blij te zijn dat de gemeente eindelijk iets gaat doen aan de wildgroei van bakfietsen. In de Lange Veerstaat staat soms een file van bakfietsen met jengelende kinderen en gefrustreerde moeders. Voeg hier het winkelend publiek aan toe, en mensen die ‘proberen’ te genieten van een terras, en je hebt een jungle van ellende. Nee, er moet écht iets veranderen.” Ook Kleine Houtstraat-bewoonster Loes ondervindt ellende van de bakfietsen: “Het zijn monsters die als langzaam bewegende, nietsontziende Leopard tanks door de straten schuiven. En altijd jankende kinderen. Volgens mij moeten ze niet alleen iets aan die bakfietsen doen, maar ook aan de opvoeding van die kinderen.” 

Meer HAK? Lees hier over de Spring naar het Licht.

2 REACTIES

  1. Ik stel voor om verkeerd gedrag aan te pakken, ipv een duurzaam milieuvriendelijk en modern vervoersmiddel te weren. Omgekeerde wereld als je het mij vraagt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here