Wethouder Robbert Berkhout (GroenLinks) heeft toegezegd dat het college kritisch zal kijken naar Schiphol. In regionale overleggen heeft hij het standpunt ingenomen dat Schiphol in ieder geval tot 2023 niet verder groeit, dat de nachtvluchten moeten stoppen en dat het aantal vakantievluchten naar beneden moet.

Halt aan groei Schiphol

Chagrijn bij Haarlemse partijen

GroenLinks had samen met andere partij-afdelingen, waaronder Zaanstad en Velsen, een motie opgesteld om de groei van Schiphol een halt toe te roepen. In Haarlem werd die motie afgelopen week tijdens de behandeling van de Kadernota in stemming gebracht. Toevallig is dat het kabinet diezelfde dag liet weten dat de luchthaven na 2020 weer mag groeien. Bij de partijen in de Haarlemse raad was het chagrijn over deze mededeling duidelijk te merken. 

Halt aan groei Schiphol
All rights reserved by urbex oldy

Bewoners staan regelmatig bloot aan ultrafijnstof

De ergernis van omwonenden over de groei van Schiphol is begrijpelijk. Want steeds meer Haarlemmers ondervinden overlast van het vliegverkeer. Niet alleen geluidshinder, maar ook gezondheidsklachten. Zo maakte het RIVM vorige week bekend dat bewoners in de omgeving regelmatig blootstaan aan verhoogde concentraties ultrafijnstof. Bovendien staat Schiphol de klimaatdoelen en Afspraken van Parijs in de weg. Want de Schiphol-Groep is in z’n eentje goed voor 7 procent van alle CO2-uitstoot, bijna even vervuilend als alle 8 miljoen personenauto’s in Nederland samen.

Halt aan groei Schiphol

Halt aan groei Schiphol, maar ondervind jij wel last?

De afspraak is dat het aantal vliegbewegingen tot 2020 beperkt wordt tot maximaal 500.000 per jaar. Die grens is al bereikt. Het kabinet wilde vanaf 2020 een gematigde groei, maar onderhandelingen daarover zijn mislukt. En de beoogde uitwijkvluchthaven Lelystad gaat nog lang niet open. In 2023 moet een nieuwe indeling van het luchtruim plaatsvinden. Genoeg om over te discussiëren dus vooral omdat de landelijke politiek iets ander wil dat de Haarlemse. Nu vraagt HB zich wat of jij als Haarlemmer hinder ondervindt van Schiphol?

Meer Haerlems Bodem? Lees hier over het allereerste Virtual Café van Nederland in ons eigen Haarlem.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here