Standbeelden, vogels of straatlantaarns. Voor sommige fotografen zijn dit elementen in de stad waar ze warm van worden. Jochem houdt ervan om baskets op de foto te zetten. Al die stilleventjes komen samen in de serie Harlem Hoops. Lees verder en ontdek wat Jochem triggerde om dit onderwerp te fotograferen.

Harlem Hoops

Harlem Hoops is ontstaan toen Jochem (39 jaar) met zijn gezin op vakantie was in Griekenland. Toen hij een rondje liep in het dorp waar zij verbleven, zag hij een paar jongens basketballen. “Ik speelde een paar potjes mee, ik vind het een heerlijk spel, en fotografeerde de baskets na afloop”, vertelt Jochem. “Tijdens die week stuitte ik op meer exemplaren. Stuk voor stuk anders in vorm, kleur en staat. Al die sportmonumentjes achter elkaar vormden een leuke serie.” Hier heeft Jochem een boekje van gemaakt, genaamd ‘Pleintjes‘.

“Ik vind het lekker om wat rond te dwalen. Wandelend of fietsend. Een beetje om je heen kijken en de dingen waar je vrolijk of mistroostig van wordt vastleggen.” Jochem maakt zijn foto’s met een Nikon spiegelreflex, maar soms ook gewoon met zijn iPhone. “Leuk wordt het als je een onderwerp in verschillende vormen op verschillende plekken tegenkomt.” En dan begint voor Jochem het verzamelen.

Harlem Hoops
Twee random Baskets

Hometown

Eenmaal terug in zijn hometown zag Jochem steeds vaker baskets. Veel zelfgeplaatste en zelfgemaakte exemplaren. Nu heeft Haarlem ook een fraaie basketbalhistorie met topclubs en natuurlijk de Haarlem Basketbal Week, die ik vroeger vaak bezocht met teamgenoten (een Amerikaanse basketbalposter kopen bij Mart Smeets, dat was wat!).” Blijkbaar zit de liefde voor het basketbalspel de Haarlemmer nog steeds in het bloed. En wat is er nu leuker dan onbekommerd ‘een balletje schieten’?

Harlems Hoops
Verschillende spots in Haarlem

Waar hangen die borden dan eigenlijk?

“Dat maakt het onderwerp voor mij zo leuk en sympathiek. De basket waarvan het witte vlak met zwart vierkantje door de schooljuf op de stenen muur is geschilderd. De basketbalpaal die bij een echte liefhebber gewoon in de achtertuin staat. De basketbalring aan de lantaarnpaal, opgehangen door een korfballer, die was namelijk geen bord gewend. De basket in de tuin van een studentenhuis waarvan de ring gevonden is op vakantie en het bordje er snel bij getimmerd is. Maar ook de eenzame basketbalpaal in de koepelgevangenis. Het zijn maar een paar voorbeelden. Daarnaast zijn het ook de korte ontmoetingen met de liefhebbers zelf die dit fotoproject tot het een opgewekte bezigheid maken.”

Harlem Hoops
Basket in de Koepel

Een fotoboek

Jochem zijn doel is om dit jaar een fraai fotoboek te maken van zijn Harlem Hoops serie. “Het allitereert, ‘hoops’ is basketbaljargon voor een potje basketbal spelen.” Zijn serie groeit gestaag, maar er kunnen nog veel meer zelfgemaakte en zelfgeplaatste basketbalborden, -ringen en -palen bij. En wij willen Jochem natuurlijk maar al te graag helpen met zijn coole serie. Dus:

Weet jij een gave plek in Haarlem waar een eigenhandig geplaatste basket hangt of staat?  In de tuin, op een plein, aan de muur, boom of garagedeur, het maakt niet uit. Jochem hoort het graag!

Neem contact op via zijn website: www.jochemrijlaarsdam.com

Harlem Hoops
Dit is Jochem

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here