Bekend en bemind bij kitesurfers in de regio, misschien minder bij de niet-surfende Haarlemmer. Haerlems Bodem ging langs bij de mannen van de Kitesurfshop in de Waarderpolder. Alex en Hans zijn de bevlogen ondernemers achter de kitesurfwinkel, reparatieatelier en sinds kort Haarlems eigen kite (lees vlieger): de Harlem, inderdaad met één a. Maak kennis met Harlem Kitesurfing.

Omdat wij ook niet overal álles van weten is dit artikel geschreven in samenwerking met Pieter Roele, ervaren kitesurfer.

Kitesurfen
Zo’n drie jaar geleden bundelden Hans en Alex hun gezamenlijke passie voor het kitesurfen in Kitesurfshop.nl. Dé online shop voor kitespullen in onze regio die Hans een paar jaar daarvoor had opgezet. Hans liep het kitevirus al op jonge leeftijd op, maar op Bonaire werd het virus naar een volgend niveau gebracht. Terwijl hij daar klassieke auto’s voorzag van een nieuwe stoffering en daarnaast kitesurflessen gaf, merkte hij dat er niemand was die kite reparaties uitvoerde. Een cruciaal element bij het kiten, daar een vlieger nog weleens wil scheuren en repareren goedkoper is dan vervangen. Een gat in de markt!

Harlem KitesurfingNadat Hans terugkeerde naar Haarlem zette hij de reparatiebusiness voort. Eerst opbouwen vanuit een anti-kraakpand en nu doorgegroeid naar een eigen winkel en reparatie-atelier in de Waarderpolder. Alex is sinds 2012 in Nederland. De goedlachse Oostenrijker begon in de bergen als snowkiter en verruilde de sneeuw later voor de zee. Om zijn passie verder uit te leven zette hij in Nederland een kitesurfschool op. Omdat de kitesurfscene in Nederland een aantal jaar geleden nog veel kleiner was dan hij nu is, kwamen de mannen elkaar vaak tegen. Hun gezamenlijke passie maakte hen kitebuddies, vrienden en later ondernemers.

Harlem KitesurfingBinnen in de shop hebben ze een ruime keuze aan kitebenodigdheden. Men heeft hier al de kennis en het materiaal in huis om de beginnende maar ook de (zeer) gevorderde kiter te bedienen. Dit allemaal met een fijn laagje zand op de vloer voor het ultieme beach gevoel. Als kitesurfer moet het een fantastisch gevoel zijn om deze winkel binnen te lopen om je wellicht toekomstige ‘toys’ te bewonderen en te betasten. Want er is een hoop speelgoed te vinden in deze sport. Het mooiste is dat je kunt zien hoe de reparaties worden uitgevoerd. De materialen die worden gebruikt en de reparatietafels met naaimachines. Je bent in een winkel met de nieuwste gear, maar tegelijkertijd ook in een ‘atelier’ waar het gevoel van ambacht en deskundigheid heerst. Een bijzonder fijne sfeer.

Harlem Kitesurfing

Vlucht

Kitesurfen heeft de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen. Het is een immens populaire sport en dat is te merken bij de regionale kitespots. Als Haarlemmers hebben wij het grote voordeel dat we naast de kust wonen en er vaak veel wind staat, ideaal voor het kiten. De sport heeft zich dankzij technologische ontwikkeling in materialen de afgelopen tien jaar kunnen ontwikkelen van een ruige, onveilige hobby, naar een veiligere, controleerbare, extreme sport voor velen. Samen met de algemene toename voor andere buitensporten is kitesurfen mainstream geworden. Kiten is een goede 15 jaar in ontwikkeling en inmiddels is er een levendige scene met een tweedehandsmarkt, kitescholen, verschillende vaarstijlen en wereldwijde bekende Nederlandse top kiters zoals Ruben Lenten, Kevin Langeree en Youri Zoon: dit zorgt ervoor dat kiten toegankelijk is geworden voor jong en oud.

“Als het hier op de Noordzee bombproof is, dan is het dat overal op de wereld.”

Passie, bevlogenheid en een droom om zelf een kite te bouwen waren de basisingrediënten van de Harlem kite. De kennis van Hans en Alex is opgedaan vanuit de vele uren kiten, het lesgeven, eindeloze reparaties, kites verkopen en hun netwerk. Dat alles heeft ertoe geleid dat in 2016 de eerste batch van 100 kites verkocht kon worden aan kitesurfers van over de hele wereld. Zo vliegt de Harlem Kite nu onder andere in Zuid-Afrika, de Nederlandse Antillen en Hawaii. Drie jaar geleden begonnen ze met het ontwerpen van de kite. Met behulp van een CAD -programma de grote lijnen uitzetten en deze vervolgens laten bouwen in een een fabriek. Dan heb je een prototype dat nog volledig ‘getuned’ moeten worden. Het is hier waar ‘the knowledge’ en het ‘fingerspitzengefühl’ van Hans en Alex samen kwam. Verstellen, versnijden, lijnen trimmen en verbouwen, net zo lang totdat er een toegankelijke kite ontstond. Expliciet bedacht en gebouwd voor de Hollandse weersomstandigheden, maar overal ter wereld inzetbaar. “Als het hier op de Noordzee bombproof is, dan is het dat overal op de wereld,” zegt Alex trots.

Harlem Kitesurfing

Harlem Kitesurfing

Hans en Alex hebben ook niet stilgezeten op het gebied van branding. De heren hebben de tijd genomen om een merk op te zetten voor hun kite. Sinds kort voeren ze trots het nieuwe logo op de kites, geïnspireerd door de twee heidense symbolen voor lucht en water. De naam van de brand (Harlem) is geboren uit een idee om toch lokaal te blijven, maar met het oog op internationale groei en aansprekend voor het buitenland. De toekomstdroom voor Harlem Kitesurfing is dan ook tweevoudig: ten eerste verder internationaal gaan met de verkoop van the Harlem en daarnaast een wereldwijd merk worden en naast de grote jongens staan. “Dat we in Kaapstad of Australië komen en je een paar Harlem kites langs ziet varen: dat zou toch te gek zijn!” zegt Hans enthousiast. Maar internationale groei is niet het enige doel. De heren zijn druk bezig met samenwerkingsprojecten met Nederlandse kitesurfboardbouwers, die met een vergelijkbaar verhaal aan het ondernemen zijn. “Zo blijven we gegrond in het lokale en kunnen we de Nederlandse kitesurfgemeenschap blijven versterken en elkaar aanvullen om iets gaafs neer te zetten”.

Harlem Kitesurfing

Naar verluidt (dank je wel Pieter voor je expertise!) is de Harlem Kite een fijne vlieger. Pieter heeft de eerste Harlem kite uitvoerig mogen testen over een aantal maanden en hij is er zeer over te spreken: het vliegt soepel, draait snel en herstart gemakkelijk vanaf het water. Het mooiste blijft springen en dat doet deze hoogvlieger uitzonderlijk goed. Na het eerste succes van de Harlem, kunnen wij een scoop vermelden: Harlem Kitesurfing is bezig met een tweede type kite, gericht op de gevorderde kiter genaamd de Harlem Pro en een lichte-wind kite voor als het wat minder hard waait.

Harlem KitesurfingBen jij nu ook helemaal om en stoked om het water op te gaan met de Harlem? Dat kan! Je kunt ze testen bij de Kitecaravan bij IJmuiderslag, even binnenlopen bij strandtent Hightide. Mocht je eerst wat lessen willen doen om erin te komen kan dat ook bij de Kitecaravan: dan les je gelijk met de nieuwste editie van de Harlem.

Tekst: Pieter Roele

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here