Hitte? Toch is een koele duik in het Spaarne écht niet toegestaan

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met NH nieuws.

0
118

 De havendienst heeft het er maar druk mee de afgelopen hete dagen. Los van het handhaven van alle pleziervaart, zijn er ook ontzettend veel mensen die verkoeling zoeken in het water, en dat terwijl dat eigenlijk niet mag. Want, zwemmen in het Spaarne is écht overal verboden.

Drukte in en rond het water

“Mensen zoeken verkoeling door de hitte van afgelopen dagen”, zegt Tim die werkt bij de Haarlemse Havendienst. Vandaag maakt hij samen met stuurman Martin een rondje om te kijken of de vele watergebruikers zich een beetje aan de regels houden. “Met deze drukte is het aan de regels houden nog wel eens lastig. De temperaturen zijn hoog en mensen zoeken een verfrissende duik.”

Hinderlijke golfslag

Het meest waar de heren tegenaan lopen als ze hun rondje doen zijn zwemmers, brugspringers en mensen die te hard varen. “Je mag maar zes kilometer per uur varen, dat is net zo hard als je heel stevig door loopt. Wanneer je harder vaart komt er hinderlijke golfslag. Dat is de golf die achter een boot aankomt en vooral bij woonboten zorgt dat voor overlast. Maar ook andere bootjes kunnen last krijgen van zo’n flinke golf, vandaar: echt niet harder dan zes kilometer per uur.”

Tim en Martin van de Haarlemse Havendienst  - Michael van der Putten
Tim en Martin van de Haarlemse Havendienst – Michael van der Putten 

Politieagentje spelen 

Andere overtredingen zijnde zwemmers en – vooral kinderen – brugspringers. Toch worden er vandaag geen boetes uitgedeeld. Er wordt vooral veel, heel veel gecorrigeerd door Tim en Martin. “Ja, soms voelt dat wel eens als politieagentje spelen.” Maar de sfeer is eigenlijk altijd goed op het water en om nou, tijdens zo’n warme dag, alle zwemmers te bekeuren, dat gaat voor Tim te ver: “Ik snap wel dat mensen verkoeling zoeken en als ze dan een beetje aan de kant blijven, dan zal ik vandaag geen boete geven.”

Sfeer op het water  

Tim vindt sowieso de sfeer op het water heel anders dan op het land: “Ik denk dat er naar ons als ‘water-boa’s’ anders wordt gekeken dan onze collega’s op de kade. Op het water is iedereen een stuk vriendelijker, de sfeer op het water is relaxter. Mensen komen voor ontspanning op het water. Men hoeft niet van a naar b, maar maken gewoon een leuk tochtje. Ik denk dat dat zorgt voor de ontspanning.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here