HB zet piece met graffiti-artiest SelOne

0
187

Haarlem kent een aantal beroemdheden of uitzonderlijke talenten, maar wat je waarschijnlijk niet wist is dat er een graffiti-artiest van wereldklasse in onze stad woont. Al meer dan dertig 35 jaar is SelOne actief en geen enkele wereldstad is ontkomen aan zijn kunstvorm. Check het exclusieve interview dat we met SelOne hadden.

Van New York naar Europa

Begin jaren tachtig inspireerden de graffiti van New York Europese kunstenaars als Blek le Rat. Vervolgens verschenen ook in Europese steden steeds meer graffiti. Het politieke en culturele klimaat in de jaren tachtig, gekenmerkt door sociale onrust, economische onzekerheid en daarmee onder andere de opkomst van subculturen onder jongeren zoals punk en hiphop, bleek een vruchtbare bodem voor graffiti. In Nederland leidde dit dan ook tot een aanzienlijke graffiti-activiteit, die haar hoogtepunt kende tussen 1985 en 1995.

SelOne
Bron: graffitiamsterdam.blogspot.com

Terminologie

Snel aangebrachte ‘handtekeningen’ worden tags genoemd. Een graffiti-schildering, waarbij het werk bestaat uit een ‘outline’ en een ‘fill-in’, wordt een piece genoemd (waarschijnlijk een verbastering van het engelse woord ‘masterpiece’). Een throw-up is een grote uitgewerkte tag met een of twee kleuren en houdt daarmee het midden tussen een piece en een tag.

Wil je meer lezen over check dan Wikipedia en wil je zelf oefenen? check dan graffitigeneral.com waar je online je gang kunt gaan met de spuitbus. Meer HB? Lees dan het interview met piercingkoning Rob.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here