Een appje sturen of even de voetbaluitslagen bekijken is er straks niet meer bij voor Haarlemse fietsers. Vanaf juli 2019 wordt telefoongebruik op de fiets verboden. Omdat veel mensen zich nu al ergeren aan medeweggebruikers met mobiel in de hand is telecomprovider Ben de actie Hé Flappdrol gestart.

Hé flappdrol

Telecomprovider Ben gaat de strijd aan tegen app-ongelukken op de fiets. Minister Cora van Nieuwenhuizen zorgt dat appen in het verkeer vanaf juli 2019 verboden wordt. Maar er is al jaren discussie of handhaving wel werkt. Zo blijkt uit Belgisch VAB mobiliteitsonderzoek dat fietsers blijven appen ondanks boetes. Daarom introduceert Ben nu alvast: flappdrol! De nieuwe manier om elkaar op dit gedrag aan te spreken.

hé flappdrol

Ruim tachtig procent van de Nederlanders ergert zich aan appende mensen in het verkeer. Maar, ze weten niet goed hoe ze elkaar daar op aan kunnen spreken. Daarom laat Ben op een luchtige manier zien hoe dat wel kan. Zie je iemand appen op de fiets, schud hem of haar dan wakker met: “Hé, flappdrol!”.

Dus Flappdrol: houd je koppie erbij

Als je appt op de fiets, ben je er niet helemaal bij met je hoofd. Hoe gek en gevaarlijk dat is voor jezelf en anderen, laat de provider in een filmpje zien door mensen zonder hoofd in beeld te brengen. Daarom roept het telecombedrijf iedereen op om z’n koppie erbij te houden op de fiets.

Bekijk hier de film die de campagne aftrapt

Mobiel in verkeer is gevaarlijk

In NRC van 25 september 2018 stond te lezen dat er sinds 2002 meer bekend is geworden over de risico’s van mobielgebruik in het verkeer. Uit een recentelijk Amerikaans onderzoek kwam naar boven dat bellen – met mobiel in de hand – tijdens autorijden de kans op een ongeval verdubbelt. Hoe groot die kans is geworden, wordt niet gemeld. Uit een ander Europees onderzoek bleek dat automobilisten tien procent van hun reistijd besteden aan bellen of appen. De Tweede Kamer dringt dan al langer aan op aanscherping van een verbod.

Kortom dat er iets moet veranderen aan het beleid of dat mensen gewezen moeten worden op de gevaren van mobielgebruik in het verkeer is logisch. Maar of ‘Hé flappdrol’ daar een geschikte methode voor is weet HB nog niet he-le-maal.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here