“Hé, jij was net bij me, toch? Want je sokken… ik herken je,” zei een door het coronavirus getroffen patiënt in het Spaarne Gasthuis tegen zijn zorgverlener Pepita. Er ontstond een glimlach bij haar op het gezicht. “Dat klopt,” zei ze, “wat leuk dat u mij aan m’n sokken herkent. Onthoud goed hoe ze eruitzien, meneer. Dan weet u steeds dat ik het ben die binnenkomt.” Dit bracht haar op een idee: Held Op Sokken.

Sokken voor een lach

held op sokken

“Samen met Lisa, en verpleegkundige Pepita en Els van het Spaarne Gasthuis zijn wij de Held Op Sokken-actie gestart,” zegt Lotte Faber, die zelf werkt op de ggz-afdeling, aan de telefoon. “Pepita een collega van mij, werkt op de speciaal ingerichte corona-afdeling. Doordat verpleegkundigen daar uniformen dragen, zijn ze voor coronapatiënten nauwelijks te herkennen. Dat wordt door veel van hen als extra vervelend ervaren. Maar, toen Pepita werd herkend aan haar sokken, dacht ze direct: daar moeten we wat mee.”

Sokken inzamelen

Dus werd de actie Held Op Sokken in het leven geroepen voor meer positiviteit, herkenbaarheid en hoop. “We zijn simpelweg op zoek naar vrolijke sokken,” vervolgt Lotte, “en de actie loopt al lekker. Binnen zes dagen werden er voldoende sokken gedoneerd om de hele corona-afdeling van het Spaarne Gasthuis te voorzien van Held Op Sokken-sokken. Als we dit binnen een paar dagen tijd al kunnen neerzetten, weten we zeker dat we met de hulp van alle mensen in Nederland meer ziekenhuizen kunnen bevoorraden met Held Op Sokken-sokken.”

Patiënt X: “Nu het zorgpersoneel verplicht is tot het dragen van beschermende kleding, kan ik ze niet meer herkennen. Dat maakt me angstig en eenzaam. Sinds zij opvallende sokken dragen weet ik weer wie iedereen is. Dit maakt me blij!”

Een beetje vrolijkheid

held op sokken

“Iedereen reageert enthousiast,” vertelt Lotte verder. “En als je geen sokken wil geven – wel schone ;), kan je ook een donatie doen. Inmiddels staat de teller al op zo’n duizend euro. Voor dat geld kopen we zelf sokken.” Voor wie denkt dat dat geld beter besteed kan worden aan mondkapjes, die heeft het mis. Lotte: “Mondkapjes zijn natuurlijk super belangrijk, maar die worden door het ziekenhuis geregeld. Deze actie komt van ons en is persoonlijk. Net als de sokken eigenlijk. Het gaat er vooral om dat patiënten ons kunnen herkennen en we regelen dit helemaal zelf. We hebben zelfs contact gelegd met Hingly. Dat bedrijf maakt sokken en heeft het nu ook extra zwaar. Zij gaan voor ons speciale Held Op Sokken-sokken maken. Hopelijk lopen straks alle verpleegkundigen in Nederland op frivole sokken en kunnen we patiënten een beetje opvrolijken zodat ze sneller beter worden.”

held op sokken

Vind je dit een toffe actie? Doneer dan via deze link. Of check de foto’s op hun instagram.

Meer Haerlems Bodem? Check hier weer een kersverse HB de Podcast #73

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here