Stel je krijgt een telefoontje met de vraag of je zin hebt om mee te gaan naar de Dakar Rally in Saoedi-Arabië. Wat zou je antwoord dan zijn? Het overkwam Haerlems Bodem-verslaggever Michael van der Putten. Lang hoefde hij niet na te denken, helemaal toen duidelijk werd dat hij daar videoverslagen en een aftermovie voor Haerlems Bodem mag gaan maken. Toch, er was nog een klein probleem.

Help Miky Naar Dakar
Photo by Tele Radio on Unsplash

Met natte haartjes op de bank

Als jong binkie keek Michael al vaak naar de Dakar Rally op tv. Zittend op de bank zag hij de voertuigen, ogenschijnlijk voortgeduwd door een eindeloze stofwolk, door de woestijn zoeven en altijd dacht hij: hoe zou het zijn om daar aan deel te nemen? “Het besef dat ik nu de kans heb om mee te rijden is nog niet helemaal ingedaald”, vertelt de 33-jarige Haarlemmer. “Ik zal vanaf 29 december onderdeel zijn van het Dakar Press Team, een Nederlands persteam dat sinds 2004 meerijdt in de meest prestigieuze rally van de wereld. Het team maakt er ieder jaar onder andere foto’s voor Nederlandse nieuwsplatformen als het ANP. Van de gemaakte foto’s wordt een selectie gepresenteerd in een fotoboek dat jaarlijks verschijnt.”

Help Miky naar Dakar

Geen foto’s maar video’s

De rol van Michael zal iets anders zijn. De Haarlemse media-mooiboy, die naast zijn werk bij Haerlems Bodem ook videoverslaggever is bij NH-nieuws, gaat doen waar hij goed in is: filmen. “Je moet als schoenmaker wel bij je leest blijven,” lacht hij. ”Het is een unieke kans om live deze waanzinnige beelden te filmen. Ik zal videoverslagen maken, vloggen en we mogen een aftermovie maken. Ik mag de beelden ook publiceren op Haerlems Bodem. Zo breng ik – hopelijk – het woestijnzand uit Saoedi-Arabië tot leven voor de mensen in Haarlem.”

Mazzeltov Michael

Michael heeft veel geluk met het krijgen van deze kans. Eigenlijk zou zijn vriend Marcel Vittali gaan. Door de coronacrisis en de aangescherpte maatregelen heeft Marcel, die in het dagelijks leven werkt als zelfstandig elektricien, echter besloten niet te gaan. Marcel: “Dit doet echt heel veel pijn. Vorig jaar ben ik voor de eerste keer mee geweest. Dat was een droom die uitkwam. Het was magisch. Dat gegrom van die wagens, de ongekend mooie natuur en de hele sfeer van de race, echt fantastisch! Maar ik heb ook een eigen zaak en ik kan het me simpelweg niet veroorloven, nu het zo druk is, om bijna een maand weg te gaan én bij terugkomst in quarantaine te moeten. Dat is gewoon niet te doen.”

Help Miky Naar Dakar
Marcel Vittali: “Ik gun die jongen dit avontuur.”

“Er is een klein probleem: 5000 piek…”

Nadat Marcel de beslissing had genomen om dit jaar toch niet te gaan, hoefde hij niet lang na te denken wie zijn plaats in zou kunnen nemen. Marcel: “Michael heeft vorig jaar van mij een tv-item gemaakt op NH-nieuws voordat ik vertrok naar Dakar 2020. Ik zag hoe enthousiast hij werd van mijn verhaal en het avontuur dat mij stond te wachten. Ik gun het die jongen om mijn plaats in te nemen.” Marcel had afgelopen jaar al een flink deel van de benodigde twintigduizend euro gespaard die nodig is om deel te nemen. Het enige dat Michael nu nog hoeft te betalen zijn de inschrijfkosten en een vliegticket. “Tja,” zegt Michael. “Het is bijzonder dat mij deze kans wordt geboden, maar er is nog wel een klein probleem. Alles bij elkaar moet ik nog vijfduizend euro hebben. Ik sloeg mijn spaarvarkentje stuk, plunderde mijn spaarrekening en vond nog een twintigje in een verfrommelde sok. Alles bij elkaar was het zo’n drieduizend piek. Ik kan her en der wat lenen, maar ik ben op zoek naar geld en daarom…” hij zucht “ben ik maar een crowfundactie gestart.”

Help Miky Naar Dakar

Help Miky Naar Dakar en doneer voor veilige verkiezingen 

Als mensen mij willen steunen, vind ik wel dat er écht iets tegenover moet staan,” vervolgt de journalist. “Natuurlijk krijgen de mensen straks vette video’s te zien als ik daar ben; natuurlijk krijgt de gulle gever betere karma; natuurlijk drinken we straks een biertje als de Haarlemse bars weer open zijn. Maar waar draait het echt om het in leven? Een eerlijke democratie. Tijdens de volgende Tweede Kamerverkiezingen in maart dreigt er een tekort aan medewerkers om de stemlokalen te bemannen. Enerzijds omdat de vaak oudere vrijwilligers het nu laten afweten vanwege corona; anderzijds zijn er juist nu méér vrijwilligers nodig om de anderhalve meter in acht te nemen en het aangepaste stemmen in goede banen te leiden. Dus, ik zal mij straks in maart aanmelden als vrijwilliger en tijdens de verkiezingen een van de lokale stembureaus ondersteunen. Zo doe ik iets terug voor de maatschappij.” 

Wil je een bijdrage leveren aan eerlijke verkiezingen en een democratischer Nederland of wil je Michael gewoon heel graag de woestijn in sturen? Klik dan op de actie: ‘Help Miky naar Dakar‘.

Help Miky Naar Dakar

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here