Ook dit jaar wordt de Scrooge-traditie voortgezet door de Haarlemse Schouwburg. Dit jaar bevat de voorstelling Hemels Haarlem! kerstzang, dans, sketches en álle andere, besneeuwde denkbare kerstclichés.

Hemels Haarlem! De Kerstrevue

De Haarlemse Stadsschouwburg kent al sinds 2011 de Scrooge-traditie. En ook dit jaar is er weer een voorstelling, want wat is er nou leuker dan mensen samen te laten komen in de donkere dagen? Zes jonge makers, bekend uit de cast van Scrooge voorstelling Loes en Marlie, zijn gevraagd om een kerstrevue te maken voor de gehele familie. En zo is het begonnen.

Engelen met een missie

De zes jonge makers zijn Emma van Muiswinkel, Bart Sietsema, Jasper van Hofwegen, Remco Sietsema, Sophie Bakker en Marcel Harteveld. Ze waren aangenaam verrast toen ze werden benaderd, vertelt Emma van Muiswinkel. Samen met schrijfster Marlies Bosmans bedachten ze een verhaallijn over zes engelen die naar de aarde worden gestuurd met een missie: ze gaan op onderzoek uit of de kerstgedachte nog wel leeft. De engelen belanden in Haarlem en maken tijdens hun verblijf in deze stad mee hoe er tegenwoordig Kerst wordt gevierd… in al haar facetten.

Hemels Haarlem

Schrijfster Marlies Bosmans hoopt dat het iets weg zal hebben van de bekroonde familievoorstellingen van het Ro Theater: grappig voor volwassenen, maar ook heel erg leuk voor kinderen. De verhaallijn over de engelen is een mooie kapstok om allerlei sketches, feestelijke scènes, liedjes en dansjes aan op te hangen. Directeur Edwin van Balken lacht: “Het ene cliché is nog groter dan het andere. Qua muziek is het bijna een kerstjukebox”. De acteurs Bart Sietsema en Emma van Muiswinkel hebben grote kersthits vertaald naar het Nederlands, zodat ze in het teken staan van de scènes. Ze maken een combinatie van muziek, dans én verhaal, zodat het publiek niet twee, maar drie vliegen in een klap slaat.

Gratis kaarten voor arme gezinnen

In het kader van ‘komt allen tezamen’ en ‘hoe meer zielen hoe meer vreugd’ doet ook dansschool DBH Heemstede mee in de revue. Vorig jaar dansten er kinderen van deze school mee in Scrooge. Ook zal er een Haarlems koor worden toegevoegd aan Hemels Haarlem! Als kers op de taart worden er via Stichting Nationaal Fonds Kinderhulp en Jeugdfonds Sport & Cultuur 250 kaarten weggeven aan gezinnen die niet de financiële middelen hebben om naar het theater te gaan. Zo wordt de Stadsschouwburg rond de Kerst een plek van samenzijn en verbinding. Emma van Muiswinkel: “We hopen dat het een avond wordt waarbij je naar huis gaat en denkt: yes, we zitten helemaal in de kerstsfeer.”

Hemels Haarlem in verzorgingscentra

De tijd rondom Kerst en Nieuwjaar is een tijd van samenzijn, maar juist in deze tijd kan bij sommigen het gevoel van eenzaamheid groot zijn. Dit geldt ook voor veel ouderen die zelf niet meer in staat zijn om de deur uit te gaan om familie of bekende te bezoeken. Daarom wordt de voorstelling Hemels Haarlem! gestreamd naar meer dan 20 verzorgingscentra in Haarlem en omgeving, zodat zij ook een fijne Kerst hebben.

Wat? Hemels Haarlem! De Kerstrevue
Waar? Stadsschouwburg Haarlem, Wilsonsplein 23
Wanneer? dinsdag 24 t/m zondag 29 december
Info & tickets: theater-haarlem.nl/hemelshaarlem

Meer Haerlems Bodem? Lees dan snel meer over real live Fortnite spelen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here