Ik wens u een aangenaam herdenkingsconcert.” Met deze woorden geeft voorzitter van Bevrijdingspop Haarlem Ella Blommaart-Zander het startsein voor de tiende editie van het Herdenkingsconcert in de Hout. Op het podium, gekleed in een zwarte jurk en het haar in krullen, laat ze wat onwenning de microfoon los nadat ze de aanwezige bezoekers in haar welkomstwoord heeft laten weten wat deze dag voor haar betekent. Na de slotwoorden van Ella loopt dirigent Matthijs Broers naar voren, maakt een diepe buiging naar de bezoekers en zet met het Kennemer Jeugd Orkest het Herdenkingsconcert in gang.

Net als voorgaande jaren is ook deze editie zeer goed bezocht. De rij stoelen begint vooraan bij het podium en eindigt op ongeveer twintig meter van de Paviljoenslaan. Het is zó druk, dat sommige bezoekers zelfs geen zitplaats meer hebben. De organisatie heeft goed ingespeeld op de weersverwachting door gratis dekentjes klaar te leggen op de stoelen. Dat blijkt geen overbodige luxe als het begint te miezeren en in de loop van de avond toch aardig afkoelt.

Als het Kennemer Jeugd Orkest eenmaal aan het spelen is, zoekt Ella haar plekje vooraan naast burgemeester Jos Wienen. Ella is sinds twee jaar voorzitter van Bevrijdingspop Haarlem en is trots op de setting van het concert: “Het is zo’n mooie ambiance in de Haarlemmerhout met al die mooie bomen en dan het Provinciehuis. Ja, wij hebben het mooiste terrein,” vertelt ze met stralende ogen, terwijl ze het concert aandachtig blijft volgen. Tegelijkertijd begint het te regenen in de Hout en worden de eerste paraplu’s tevoorschijn gehaald.

Op dat moment komt Yorick van Norden het podium op gelopen. De geboren Haarlemmer is door de organisatie gevraagd om te komen optreden. Nadat hij zijn eerste liedje ten gehore heeft gebracht, gaat hij achter zijn keyboard zitten en is zeer verheugd. “Het is voor mij een eer om voor jullie te mogen optreden,” zegt Yorick trots terwijl hij de eerste noten van zijn tweede nummer inzet. Een enkeling is zo blij met zijn komst dat vanuit het publiek zijn naam wordt geroepen. Dit wordt door de rest van de bezoekers goed ontvangen en ook Yorick kan er wel om lachen.

“Ik weet nog wel dat ik hier als 16-jarige in het publiek naar al die bands zat te kijken en dan word je nu zelf gevraagd om hier te komen spelen.”

Hij stond vorig jaar op het Houtpodium en geniet zichtbaar van ‘zijn thuiswedstrijd’. Met een grote glimlach op zijn gezicht laat hij zien dat hij zich extra wil bewijzen. Na afloop, terwijl hij met koffers waar twee gitaren in gestopt zaten, aanstalten maakt om naar huis te gaan, vertelt hij: “Het is een hele eer om dit te mogen doen! Ik weet nog wel dat ik hier als 16-jarige in het publiek naar al die bands zat te kijken en dan word je nu zelf gevraagd om hier te komen spelen. Toen ik gevraagd werd, hoefde ik niet lang na te denken.

Bovendien is de samenwerking met het Kennemer Jeugd Orkest bijzonder voor Yorick: “Het leek mij erg leuk omdat ik nu ook bezig ben met een plaat met veel blazers en strijkers, om dan nu ook met hen samen te spelen.” De toespraak van de 12-jarige Joris van der Heide maakte veel indruk op hem: “Het is mooi als een kinderstem, een kind dat zo onschuldig is, hele wijze, volwassen overpeinzingen voorleest. Dat geeft er een extra emotionele lading aan. Hierdoor kunnen volwassenen aan het denken worden gezet, van waar zijn we mee bezig? Dat is heel mooi.

De stad Haarlem heeft met Bevrijdingspop het oudste bevrijdingsfestival van Nederland. Maar in tijden waarin flink bezuinigd wordt op subsidies, dreigt ook Haarlem te moeten puzzelen met de financiële middelen. Volgens Ella moet daar snel verandering in komen: “Het is ieder jaar trekken aan sponsoren, gemeente en provincie om te kijken wat we dat jaar weer bij elkaar kunnen schrapen. Het hele festival wordt gedragen door vrijwilligers. Alles wordt steeds duurder voor ons, terwijl alle fondsen en subsidies minder worden. Binnenkort willen we samen met de burgemeester gaan kijken of we wat meer financiële ruimte kunnen krijgen.

Tekst: Yorick Tees

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here