Op een herfstige dag loop ik Huijsing Books binnen. Een warm huiskamergevoel, de geur van verse koffie en eindeloze rijen met tweedehands boeken prikkelen mijn zintuigen. Naast alle prikkels poppen er ook zoveel vragen op in mijn hoofd. Tijd om eens een kopje koffie te drinken met de eigenaar Jarco om wat meer te weten te komen over Huijsing Books.

de boeken
Foto door Dewi Mulder

“Deze boekenwinkel is echt mijn jongensdroom”

Met een drankje in de hand nemen we plaats achterin de winkel, waar twee heerlijke fauteuils staan. Vanaf deze plek kan je heerlijk een kop koffie drinken en de koekjestrommel staat altijd gevuld op een tafeltje. Jarco vertelt: “Deze tweedehands en antiquarische boekenwinkel is echt mijn jongensdroom. Het idee dat bij een tweedehandsboek geen enkel exemplaar hetzelfde is vind ik prachtig. Ook het besef dat sommige boeken soms wel twintig keer zo oud zijn als ikzelf blijft bijzonder. Daarnaast is de vrijheid van een eigen zaak heerlijk, maar ook heel hard werken. “

de boeken
Foto door Dewi Mulder

Haarlem Boekenstad

Wanneer je met Jarco spreekt zie je hem vol passie praten en zijn ogen sprankelen. Deze vriendelijke man die in Hoorn geboren is, geeft aan dat Haarlem de perfecte plek is voor zijn winkel. “In Haarlem is de doelgroep voor tweedehands boeken volop aanwezig en was er op het moment van starten een gat in de markt. Enkele bekende tweedehands boekenwinkels waren gestopt. Daarnaast is Haarlem natuurlijk een boekenstad.”

de boeken
Foto door Dewi Mulder

Digitale tijdperk

Aan passie en liefde voor tweedehands boeken is op deze plek geen gebrek. Maar in het digitale tijdperk lijkt het mij lastig om te blijven bestaan. Ik vraag Jarco daarom hoe hij het redt in deze tijd. Hij lacht en geeft aan dat het digitale tijdperk hem ook veel oplevert. “Ik verkoop in de winkel een gedeelte van mijn boeken. Je kan hier zo’n 6.000 boeken vinden. Maar ik heb ook nog eens 170.000 boeken in een opslag. Daarom verkoop ik ook boeken online via verschillende andere webshops.”

de boeken
Foto door Dewi Mulder

“Het is namelijk zonde als een boek niet gelezen wordt”

Ik probeer mij 170.000 boeken voor te stellen, maar ik vind het idee van 6.000 boeken in de winkel eigenlijk al absurd. Nu borrelt bij mij de vraag naar boven hoe je überhaupt aan zoveel boeken komt? “Je verbaast je over hoeveel mensen mij mailen over dat ik boeken mag komen ophalen, maar ik kan niet overal op ingaan.” zegt Jarco lachend. “Ik heb met mijzelf afgesproken dat ik geen boeken weggooi. Dat betekent dat ik af en toe ook boeken in een gratis minibieb plaats in Amsterdam zodat ze alsnog gelezen worden. Het is namelijk zonde als een boek niet gelezen wordt, want dan heeft niemand er wat aan.”

Jarco vertelde eerder al dat Haarlem dé doelgroep bevat voor tweedehands boeken. Maar wie is die doelgroep dan? “Iedereen.” In Haarlem wonen naast Nederlandstalige mensen ook veel expats en buitenlandse studenten en ook zij kunnen tweedehands boeken kopen bij Huijsing Books. Want naast Nederlandstalige boeken zijn er ook tweedehands exemplaren in onder andere Engels, Duits, Italiaans, Russisch, Oekraniesch, Spaans en Frans te koop; super divers dus! Toch blijf ik benieuwd wie er dan die winkel in komen.

Foto door Dewi Mulder

Stoute boekjes

Jarco denkt na over hoe hij een beeld kan schetsen van mensen die de winkel in lopen. “Er zijn veel leesclubjes met een bepaald thema. Zo zijn er mensen die bijvoorbeeld alleen filosofische boeken lezen. Maar denk ook aan een groep 80-jarige dames die elke keer, met rollator, een stout boekje halen, zoals 50 Shades of Grey, en lezen om deze vervolgens met elkaar te bespreken.”

“Maak je niet zo druk over wat je leest”

Als laatste vraag ik wat Jarco de Haarlemmers mee zou willen geven. Hij denkt even na en zegt dan: “Maak je niet zo druk over wat je leest en lees vooral als je daar tijd en zin in hebt.”

Foto door Dewi Mulder

Met deze uitsmijter loop ik de winkel uit. Het maakt inderdaad niet uit wat je leest, zolang je er maar plezier aan beleeft. Wat ik wel weet is dat een tweedehands boek, naast onwijs duurzaam, ook een feestje is om uit te zoeken bij Huijsing Books. En heb je geen idee wat je wilt lezen? Vraag dan vooral Jarco om advies. Onder het genot van koffie vind je altijd een tof boek voor een zacht prijsje!

Meer Haerlems bodem? Lees dan het interview van Hester Schaberg.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here