Afgelopen maanden werd er in het geheim gewerkt aan een duurzaam bouwproject in Haarlem: Het Groene Hofje. De toekomstige bewoners kopen samen de kavel, ontwerpen mee en organiseren een groot deel van de ontwikkeling.

Het Groene Hofje

Strenge selectie

Na een selectieronde is bouwgroep Het Groene Hofje gekozen om te mogen ontwikkelen en bouwen op één van de weinige zelfbouwkavels die de Gemeente Haarlem uitgeeft dit jaar. Er golden strenge selectiecriteria: hoge duurzaamheidsambities en bijzondere architectuur waren onder andere vereisten om mee te mogen doen.

“Waarom zou je een logeerkamer in je eigen huis maken die tachtig procent van de tijd niet gebruikt wordt, dat is toch zonde?! Delen van kennis willen we ook ondersteunen in dit plan.” Lyla Kok ondernemer en een van de toekomstige bewoners.

Het Groene Hofje

Er zullen zo’n acht tot tien urban lofts en herenhuizen gebouwd worden in Schalkwijk naast het Englandpark. Het opdrachtgeverschapproject is particulier, de bewoners organiseren zelf de bouw. Inmiddels bestaat de bouwgroep uit vijf deelnemers en gaan zij vanaf januari aan de slag met het ontwerpen van individuele woningen. De urban lofts worden 75 en 85 m2 en de herenhuizen hebben een oppervlak van 100 tot 200m². Architectenbureau MV MiniVilla BV uit Delft ontwerpt het plan en de procesbegeleiding wordt gedaan door Urbannerdam uit Rotterdam. Er zijn nu nog vier woningen beschikbaar, die volgens planning voor het nieuwe jaar ingevuld worden.

Het Groene Hofje
Delen is duurzaam

Het ontwerp refereert aan de hofjes die sinds oudsher kenmerkend zijn voor Haarlemse architectuur. In het midden komt een gedeelde tuin en een Common Creative Space waar gemeenschappelijk wasmachines en een bibliotheek komen. Deze ruimte kan ook gebruikt worden om vrienden en familie te laten overnachten, om te werken en kennis te delen.

Meer informatie is te vinden op www.hetgroenehofje.nl en op de informatie avond donderdag 6 december in Haarlem.

Meer HB op je scherm? Koop hier een lampje en schenk aan een goed doel.

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here