Doe jij niets lieven dan teksten doorvlooien op spelfouten? Zet jij altijd de puntjes op de i? Kortom: is taal, zeg maar, helemaal jouw ding? Kom dan zaterdag 15 december je kennis van het Nederlands op proef stellen tijdens het Groot Dictee der Nederlandse Taal in de Bibliotheek. 

Livestreaming in de bibliotheek

Het Groot Dictee der Nederlandse Taal komt terug. Niet op TV, maar op de radio. De publieke zender NPO Radio 1 organiseert het dictee samen met De Taalstaat en het Genootschap Onze Taal. De 28e editie van ‘Groot Dictee der Nederlandse Taal’ wordt live uitgezonden in de Doelzaal van de bibliotheek. Vanaf 10:00 word je hier feestelijk ontvangen door de muziek van het trio Funfare, waarbij er op het doelenplein een Boek en Zopietent paraat staat. Om 11:00 uur is het dan zover, het dictee kan beginnen. Pak dus je pen bij de hand en schrijven maar.

Voor (gratis) kaartjes reserveer je op ww.bibliotheekzuidkennemerland.nl.

Groot Dictee der Nederlandse Taal

Het Groot Dictee der Nederlandse Taal 2018

Het dictee van dit jaar is geschreven door schrijver en taalkundige Wim Daniëls en wordt door Philips Freriks als vanouds voorgelezen. Frits Spits presenteert de uitzending en het Genootschap Onze Taal kijkt het dictee na.

Przewalskipaard, tseeseevlieg, dedaigneuze

Het nationale dictee werd in 1990 door presentator Philip Freriks naar Nederland gehaald, het werd enthousiast werd ontvangen. Vrijwel niemand slaagde destijds om het woord przewalskipaard correct te spellen. Later volgden er breinbrekers als tseeseevlieg (1995), dedaigneuze (2006) en geüpgradede (2010).

De eerste dictees werden samengesteld door medewerkers van mediapartner de Volkskrant. Vanaf 2004 namen bekende auteurs als Herman Koch het over. Het dictee in het Eerste Kamergebouw telde jaarlijks zo’n zestig deelnemers, uit België en Nederland. Een grappig feitje is, dat de Belgen het dictee vaak beter maakten. Zo maakte de Vlaming Guy De Kort het dictee in 2002 met nul fout. De kijkcijfers liepen op tot ruim een miljoen, het hoogtepunt van het dictee.  Helaas daalde het aantal kijkers de afgelopen jaren waardoor is besloten het van de buis te halen. Dit jaar is het Groot Dictee der Nederlandse voor het eerst te beluisteren op de Nederlandse radio.

Wil je meer Haerlems Bodem? Check dit artikel over Yorick.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here