De overdekte fietsenstalling op Haarlem Station. Ik was niet bij de feestelijke opening in 2012, maar het had gekund, gezien mijn enthousiasme voor het initiatief. Het was natuurlijk behoorlijk dramatisch op station Haarlem. Niet alleen het gebrek aan parkeerplekken voor de fiets overigens, ook het busstation zag eruit als een onguur achteraf stationnetje in Oost-Europa. Dat staat er nu pico bello bij en is ook nog eens redelijk veilig, dus chapeau. Maar mijn enthousiasme voor de fietsenstalling heeft inmiddels plaatsgemaakt voor iets anders: verbazing.

Verbazing, want met de gemiddelde 1,3 keer per week dat ik in de fietsenstalling kom, valt het mij op dat er een hele verzameling fietsen NIET in de stalling staat. Legaal. Oftewel, door de medewerkers zelf wordt gezegd: “zet daar maar neer hoor, mevrouw”. Who, me? Ja, ik. Want ik heb een fiets met een mand voorop. De plekken voor dat soort fietsen in deze stalling zijn schaars. Ze passen namelijk lang niet in ieder gleufje vanwege je unit voorop. De achterste rij is bedoeld voor deze fietsen maar dan mag je hopen dat er geen fiets met kinderzitje onder staat, want dan kom je er niet in zonder het kinderzitje te mollen. Of jezelf. Dus, fietsen met manden en kratten voorop, en fietsen met kinderzitjes mogen tijdens de spits gewoon vrij in de fietsenstalling staan. De verbazing die ik ervaar iedere keer dat ik de stalling betreed, uit zich in het mezelf stellen van de vraag: hoe lang gaan ze hiermee door en wanneer komt er een oplossing?

IMG_2053

De invasie van de kinderzitjes

Omdat ik mezelf hier geen antwoord op kon geven, stelde ik de vraag vandaag aan een van de trouwste gezichten van de overdekte fietsenstalling. Geen foto, je herkent haar wel als je een regelmatige fietsenstaller bent. Wat blijkt? Het plan dat 10 jaar geleden is gemaakt voor deze stalling is in de 10 jaar dat er werd voorbereid en vervolgens gebouwd, niet mee geëvolueerd met de ontwikkeling van de fiets. En dan met name de ontwikkeling van de hoeveelheid fietsen met krat of kinderzitje. Ergens is dat raar. Het lijkt mij toch dat je rekening houdt met utibreidingsmogelijkheden. Liever iets te groot dan te klein, toch? Maar misschien is zo’n voorspelling heel moeilijk te maken. Misschien dachten ze; al die jonge Amsterdamse stellen die kinderen krijgen, blijven toch in Amsterdam want ze roepen altijd dat ze voor geen goud naar Haarlem willen verhuizen. Maar toen kwamen ze toch en ze staken elkaar aan. Ze kwamen, inclusief dikke buiken die resulteerden in kinderzitjes op hun fiets. Nee, dat hadden we inderdaad niet kunnen voorzien.

IMG_2052

Uitbreiding

Wat de medewerkster van de fietsenstalling mij nog meer wist te vertellen is dat de huidige stalling ruimte biedt aan officieel 5024 fietsen. Aan de achterkant van het station, bij het Kennemerplein, zijn ze, zoals je waarschijnlijk wel weet, ook al een tijdje bezig. Met uitbreiding. Duurt best lang, maar het goede nieuws is: help is on the way. Zou je denken. Toch niet. Want díe stalling biedt ruimte aan slechts 1860 fietsen. En als je ziet wat daar nu al standaard wordt geparkeerd, plus wat er aan fietsen aan de voorkant niet in een gleufje past, komen we zometeen alsnog ruimte tekort. Saillant detail: een korte online zoektocht bracht mij bij dit artikel uit 2012, waarin de feestelijke opening van de fietsenstalling (‘de grootste van Europa’!) werd aangekondigd. Quote uit het artikel: “Als volgend jaar de fietsgevel aan de noordkant ook klaar is, heeft het stationsgebied ruimte voor maar liefst 8.000 fietsen”. Oeps…

IMG_2054

Oplossing?

Wat te doen? Carpoolen met de fiets? In de Metro van vandaag stond een artikel over het stimuleren van het delen van auto’s omdat de gemiddelde auto 23 uur per dag stil blijkt te staan. Fietsen delen, zou dat ook oplossing zijn? Nee hè, da’s niet echt praktisch. Maar wat dan wel? Oja, als je een eureka momentje denkt te hebben: nee, die 600 fietsen die maandelijks verwijderd moeten worden omdat die nooit worden opgehaald, rekenen we al niet meer mee. Wij zijn benieuwd… hoe kan volgens jou het fietsenstallingsgebrek op het station het beste worden opgelost? Laat je reactie hieronder achter!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here