Tokeloreslied als therapie bij ernstige ziekte

0
110

Haarlemmer Jan Beenen maakte het Tokelores lied, een keiharde carnavalskraker over zijn blaaskanker. Beenen bezingt zijn ervaringen in het ziekenhuis bij onderzoeken en operaties op een vrolijke manier. “Sommige mensen zullen het lied ongepast vinden, maar voor mij was het een uiting van opluchting.” 

Het Tokeloreslied

Doodsangst

Het Tokeloreslied gaat over een zware tijd in Jan zijn leven. In het voorjaar van 2018 werd bij hem de diagnose blaaskanker gesteld. De Haarlemmer onderging onderzoeken en een operatie. Hij was bang dat hij dood zou gaan. “Het was allemaal best heftig en ik heb behoorlijk in de rats gezeten. Het voelde als pure doodsangst,” zegt Jan. Na twee operaties via de plasbuis (in zijn Tokelores) bleek hij schoon te zijn, een hele opluchting. Hij zag weer de zonnige kant van het leven. Op straat hoorde hij zichzelf als vanouds zingen: “Mijn Tokelores… Tokelores zeiden we vroeger in Arnhem waar ik vandaan kom, tegen het mannelijk geslachtsdeel”, zegt hij. Thuisgekomen schreef hij er een tekst bij. “Het is mijn manier om met moeilijke dingen om te gaan. Dat werkt heel therapeutisch voor mij. Maar als de dokter me opgegeven had, had ik deze tekst natuurlijk nooit kunnen schrijven.”

Op straat hoorde hij zichzelf als vanouds zingen: “Mijn Tokelores!”

Zingen in de spreekkamer

Jan heeft geluk gehad. Hij overleefde de ziekte tot nu toe, maar blijft voorlopig onder controle. Elke drie maanden ondergaat hij een aantal blaasspoelingen. Ook weer via de plasbuis, zoals hij ook in zijn lied zingt. Op de afdeling Urologie en Oncologie in het ziekenhuis sprak hij andere mannen met dezelfde ziekte. Hij merkte hoe de meesten het moeilijk vinden over hun blaaskanker en hun angsten te praten. Voor de grap zong Jan het liedje een paar keer in de spreekkamer. En juist dit vrolijke liedje gaf een eerste aanzet dit wel te doen. Ook voor hen was dat een opluchting.

Het Tokeloreslied

Ook tijdens een liveoptreden in een café bracht Jan het lied ten gehore. Tot zijn verbazing zong het publiek het voor hen onbekende refrein spontaan mee. Aangestoken door dit enthousiasme, benaderde Beenen een aantal muzikanten en een koortje om hem heen. Muzikant Ronald de Jong componeerde de muziek bij de tekst en ze gingen de studio in om het nummer op te nemen. Mijnheer Beenen, zoals zijn artiestennaam luidt, hoopt dat zijn carnavalskraker Het Tokeloreslied een hit wordt en zo een vrolijke steun in moeilijke tijden voor anderen kan zijn.

De single Mijn Tokelores is nu te koop en te bestellen via de Facebookpagina of tokelores@gmail.com.

Nog meer carnaval

Kun jij geen genoeg krijgen van Carnaval? Kom dan zondag naar Chaos met een harde G. Dit is Géén Carnaval, géén Oktoberfest, géén Halloween, géén fout themafeest, maar alles in één. Met onder andere Trio Vierstemmig met de Muggenbulten & Friends. Deze waanzin is zondag 3 maart om 15.00 uur in het Patronaat. 

 

Meer Haerlems Bodem? Check dit interview met Bureau Roorda, dat het campagne NIX en BOB jij of BOB ik maakte.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here