Een prachtige locatie op vrijdagavond in Haarlem. Haerlems Bodem is in de verlichte Groenmarktkerk en luistert naar het verhaal van singer-songwriter Maaike Ouboter.

Take Me To Church

Maaike speelt op dag twee van de ‘Take Me To Church’-reeks. Het is de vierde keer dat het Patronaat en Gitaarlem dit festival organiseren. Elke keer vindt het optreden plaats in een andere kerk, vanavond dus de rooms-katholieke Groenmarktkerk.  

310 verhalen

De avond wordt namens de kerk geopend door Joris Obdam. Hij vertelt dat hij ooit het verhaal hoorde dat er minstens zoveel Bijbelverhalen als mensen zijn. Deze avond zijn er 310 persoonlijke verhalen in de kerk, maar we luisteren er naar één: die van Maaike Ouboter.

Joris Obdam

De inspiratie van Maaike Ouboter

Het verhaal van de zangeres bestaat uit meerdere verhalen. Verhalen waarmee ze ons muzikaal meeneemt; verhalen van zichzelf, maar ook van anderen. Ze vertelt dat ze tweeënhalf maand door Europa heeft gezworven en bij mensen op de bank heeft geslapen. Deze ontmoetingen inspireerde Maaike tot een verzameling verhalen die ze omzette in indrukwekkende liedjes. Songs over het leven, gebundeld en verwerkt in haar tweede album ‘Vanaf Nu Is Het Van Jou’. 

De jongen met de tijger

Een bijzonder verhaal waar Maaike een nummer over zingt gaat over een ontmoeting met een jongen die moest vluchten. Hij vertelde haar dat hij samen met een vriend vluchtte op de rug van een leeuw van Zuid-Soedan naar Israël. Onderweg werden ze aangevallen door een tijger, maar ze overleefde het ternauwernood. Maaike, vol van dit verhaal, vertelde het door tijdens haar volgende bankontmoeting. Maar, de luisteraar merkte direct nuchter op dat tijgers niet bestaan in Afrika. Dat is geen probleem voor de zangeres. Het gaat er immers om dat het verhaal voor de jongen waar is; het is zijn verhaal.

Kinderen voor kinderen 

De avond in de Groenmarktkerk is één van de eerste shows na het uitbrengen van haar nieuwe album. Vanaf november start de singer-songwriter met een grote clubtour. De Take Me To Church avond van Maaike Ouboter is intiem en persoonlijk. Helemaal als ze vertelt dat ze vroeger naar ‘Kinderen voor Kinderen’ luisterde; dat de teksten van de liedjes prachtig zijn en een bron van inspiratie waren – en nog steeds zijn. Ze neemt ons zelfs mee naar haar favoriete liedje ‘Zoals De Zee’. Een prachtig verhaal. 

Tekst: Anne-Marie Gooren

Foto’s: Peter van Heun

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here