Lang geleden, op 1 oktober 1889 zag HFC Haarlem het levenslicht, maar dit licht is inmiddels gedoofd. De HFC Haarlem was samen met het Rotterdamse Sparta (1888) een van de oudste verenigingen in het betaalde voetbal. Om dit te herdenken spelen de ‘legends’ van deze twee clubs 29 september tegen elkaar.

HFC Haarlem Legends
Bron: Wikipedia

Het onstaan van HFC Haarlem

HFC Haarlem is ontstaan op 1 oktober 1889, één van de oudste voetbalclubs van Nederland dus. De club speelde altijd in blauwe shirts en kousen, met rode broekjes. De wedstrijden werden altijd gespeeld in het Haarlemstadion, waar in de jaren tachtig zo’n 18.000 toeschouwers in pasten, maar wegens veiligheidsmaatregelen zaten er maar 3442 op de bankjes. Dat is ongeveer 16 maal minder dan wat er in de Johan Cruyff ArenA past.

Betaald voetbal

In het seizoen 1954/1955 begon HFC Haarlem aan hun avontuur in het betaald voetbal. Ze haalden echter pas in 1968/1969 het hoogste niveau van Nederland, oftewel de Eredivisie. Hier hebben zij tot 1990 in gespeeld met uitzonderingen van enkele seizoenen. De Haarlemmers zijn in totaal één keer kampioen geworden van Nederland. In het seizoen 1981/1982 behaalde de HFC een knappe vierde plek in de eredivisie. Hierdoor mochten de roodbroeken met een jonge Ruud Gullit Europa in. Dit Europees avontuur zou nog een van de grootste voetbaldrama’s opleveren. Want tijdens de uitwedstrijd bij de Russische club Spartak Moskou waren er 66 mensen om het leven gekomen. Dit wordt ook wel de Loezjnikiramp genoemd. Maar volgens vele media wordt dit in de doofpot gestoken door de Russische overheid, omdat er waarschijnlijk meer mensen zijn omgekomen dan aangegeven. De roodbroeken verloren ook die avond, met 2-0.

Faillissement

In november 2009 werd door het technisch hart bekendgemaakt dat HFC Haarlem per 1 december failliet dreigde te gaan. De club had, naast een schuld van 1 miljoen euro, een vordering van de fiscus van 2 ton. Zowel de gemeente Haarlem als Ajax – waarmee HFC Haarlem een samenwerkingsverband had – weigerden voor de tekorten op te draaien. Op 11 januari 2010 vroeg de club uitstel van betaling aan, maar op 25 januari 2010 viel het doek officieel en vroeg de club faillissement aan. Enkele dagen later werd de club uit de competitie gehaald. Ongeveer 200 supporters namen op 31 januari afscheid door het houden van één minuut stilte, het zingen van liederen en het afsteken van fakkels. De laatst gespeelde wedstrijd van het oude HFC Haarlem was een uitwedsstrijd tegen Excelsior Rotterdam.

HFC Haarlem Legends
Bron: Wikipedia

HFC Haarlem Legends vs Sparta Legends

Nu, op zondag 29 september aanstaande staat er toch weer een wedstrijd op het programma. En wat voor een: HFC Haarlem Legends spelen tegen de Legends van Sparta Rotterdam, in het stadion aan de oude vertrouwde Jan Gijzenkade. Bij de Roodbroeken spelen onder andere Gertjan Tamerus, Dennis Illiohan en Khalid Sinouh en de Spartanen brengen Michel Breuer, Olaf Lindenbergh en Erik Tammer mee uit Rotterdam. Na de wedstrijd is er de presentatie van alweer het achtste nummer van voetbaltijdschrift De Roodbroek. Aanvang wedstrijd om 14:00 uur, maar wees er ruim van te voren! De toegang is gratis.

Meer HB? Lees hier over de Boekstartcoach.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here